İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada gıda enflasyonu ile tarımsal üretim arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, “Gıda enflasyonunu düşürecek en önemli faktörlerden biri planlı, verimli, kaliteli, güçlü bir tarımsal üretimdir” dedi
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre gıda enflasyonunun 4 yıl sonra ilk kez aylıkta yüzde 1 düştüğünü ve yıllıkta yaklaşık yüzde 45 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Gıda enflasyonunda düşüşün kalıcı olması için, tarım envanteri çıkarılması ve tarım sayımı gibi, planlı ve verimlilik esaslı üretimin temel çalışmalarının da en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim tarımsal üretimde boşa harcanacak ne zamanımız, ne suyumuz, ne de bir karış toprağımız var. Planlı üretimle gıdada arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağladıktan sonra nihai hedefimiz, küresel ticarette payı artan katma değerli ürünleri, yurt içinde üretmek olmalıdır. Bunu savunma sanayiinde nasıl başardıysak, gıdada da başarabiliriz” dedi.
Konuşmasında ekonomiyi ilgilendiren gelişmelerin ve veri akışının yoğun olduğu bir dönemden geçildiğini de vurgulayan Başkan Ali Kopuz, “Bildiğiniz gibi, Türkiye Ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 2,5 büyüme kaydetti. Hâlihazırda, finansal istikrar ve fiyat istikrarının temini için alınan tedbirlerle, büyümede ılımlı bir seyir bekliyorduk. Bu süreçte, büyümenin bu seviyelerde kalması bile Türk ekonomisinin dinamik yapısının bir göstergesidir. Son açıklanan Orta Vadeli Program’da, enflasyon ve büyüme gibi makro hedefler, dezenflasyon süreci ile uyumlu hale getirildi.
Gıda ürünlerinin kaynağı olan tarım sektöründeki büyüme ise yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Bildiğiniz üzere tarım sektörü, 2023 yılında yüzde 0,2 gibi düşük bir büyüme oranı ile yatay seyretmişti. 2024 yılının ikinci yarısındaki hasat dönemiyle birlikte, tarımın ekonomiye olan katkısının artmasını ümit ediyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından açıklanan Tarımda Bitkisel Üretime Yönelik 2025 – 2027 Yıllarında Yapılacak Destekler hakkında da konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz şunları söyledi: “Bu yeni program ile destekler ilk kez 3 yıllık olarak ilan edilmiş oldu. Bununla birlikte, burada ifade edilen destek katsayı değerleri, girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.
Bu durumu planlı üretime geçişin bir adımı olarak değerlendiriyorum. Zaten tarım doğası gereği, iklimsel zorluklar başta olmak üzere birçok riski barındıran bir alan. Üretici önünü görecek ki, ona göre doğru planlamayla ekip biçebilsin… Diğer yandan, kimyasal ilaç kullanımının azaltılması için verilen desteklerdeki artış, ekilmeyen atıl durumdaki arazilerin kiralanması ve zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması gibi gelişmeleri, memnuniyetle karşıladık. Bunların hepsi, bizim de sektörler adına talep ettiğimiz meselelerdi. Üreticimiz başta olmak üzere, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
RÖPORTAJ
4 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
09 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
09 Ekim 2024GENEL
09 Ekim 2024GENEL
09 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
09 Ekim 2024RÖPORTAJ
09 Ekim 2024