BAKTAD – Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Taşdemir ve beraberindeki heyet Azerbaycan’ın Başkenti Bakü ve Tarihi İçerişehir’de 13. Geleneksel Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışmasının’da yapılacağı “Baklava Festivali” ile ilgili yapılan hazırlıkları inceleyerek denetlemelerde bulundu.
BAKTAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Taşdemir ve Azerbaycanlı Baklava Üreticileri uluslararası bir boyuta kavuşan Geleneksel Altın Oklava Baklava Ustaları Yarışmasının 13. Sünün ve Baklava Festivali’nin Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de yapılacağını Graaf Hotel’de düzenledikleri basın toplantısı ile duyurdu.
Mehmet Ali Taşdemir önderliğindeki BAKTAD heyeti, Kültür Bakanlığı yetkilileri ve Azerbaycanlı baklava üreticilerinin yetkilileri bir dizi toplantı ve birlikte ziyaretlerde bulundular. Toplantı ve ziyaretlerde Türkiyeli ve Azerbaycanlı üreticiler arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve iki ülkenin baklava çeşitlerinin tüm dünyada birlikte tanıtılması ile pazar paylarının artması için uygulanacak strateji ve yol haritaları görüşüldü.
BAKTAD, KÜLTÜR BAKANLIĞI VE AZEBAYCANLI YETKİLİLER ORTAKLAŞA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Düzenlenen basın toplantısında BAKTAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Taşdemir, Baklavacı ve Tatlıcılar Derneği ile Türkiye’de gerçekleştirdikleri Festivaller ve Tatlı Hayat dergisi hakkında bilgi verdi.
Mehmet Ali Taşdemir konuşmasında: Türkiye’nin en ünlü baklava markaları tarafından oluşturulan ve sektörün geleceğiyle ilgili önemli projeler hazırlayan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği 2001 yılında kurulmuştur. Baklava ve tatlı üreticileri Türk mutfağının geleneksel tatlılarını ve özellikle sofraların padişahı olarak bilinen baklavayı endüstriyel bağlamda üreten üreticilerin bir çatı altında toplandığı bir kurumdur. Bugün sektörün önde gelen baklava ve tatlı üreticilerinin içerisinde bulunduğu 100’e yakın üyesiyle sektörün geleceğine ışık tutmaya devam ediyoruz.
Baklava ve tatlı sektörüne yetişmiş eleman kazandırabilmek amacıyla 2002 yılında başlattığımız ve her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiğimiz “ALTIN OKLAVA BAKLAVA USTALARI YARIŞMASI” bütün kesimlerin beğenisini kazandı.
BAKTAD ailesinin, sektörümüzün, üyelerimizin duyurularını, tanıtımlarını yapmak problemlerinin gerekli yerlere ulaştırmak açısından büyük önemi olan yayıncılık faaliyetini de göz ardı edemezdik. Bu doğrultuda yayın dünyasına kazandırdığımız “TATLI HAYAT dergisi ve https://www.baktad.org.tr/ web sitemiz” başarılı yayın çizgisiyle sektörümüzün sesi soluğu olmaya devam ediyoruz.
Üyelerimiz başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerinin ürün kalitesini artırıcı; personel eğitimi, Hijyen kuralları, iletişim kurma becerileri konularında hizmet içi eğitimler tertip edilmektedir.
Mehmet Ali Taşdemir konuşmasına şu sözlerle devam etti;
“Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği bünyesinde yürütülecek faaliyetlerin başında sektör temsilcilerinin kurumsallaşma yolunda karşılaştığı engelleri ortadan kaldırmaktır.
Üyelerimizin işlerini geliştirmeleri için, eğitim ve bilgilendirme programları düzenlemek, danışmanlık hizmetleri ile üyelerimize yol gösterici olmak.
Üyelerimizin işlerini geliştirmeleri için, eğitim ve bilgilendirme programları düzenlemek, danışmanlık hizmetleri ile üyelerimize yol gösterici olmak.
Yeni eğilimlerden, teknolojik gelişmelerden, mevzuat değişikliklerinden, üyelerimizi haberdar etmek,
Üyeler arasında sosyal dayanışmayı, ortak girişimleri teşvik edici faaliyetlerde bulunmak,
Sektörün ve üyelerimizin ürünlerinin tanıtımı için dernek bazında ulusal ve uluslararası fuarlara katılmak, üyelerimize yol gösterici olmak,
Her yıl düzenli olarak ulusal ve uluslararası baklava festivali düzenlemek, festival içersinde ustalık yarışmaları tertip etmek ve sektörün gelişmesine ve saygınlık kazanmasına katkıda bulunanları ödüllendirmek.
Mesleğin gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde aktarılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak ustalık kursları düzenlemek ve ustalık belgesi tertip etmek;
Kaliteli bir üretim için gerekli bilgi, görgü, beceri ve eğitime sahip personelin azlığı en büyük sorunlarımızdan birisidir.
Baklava ustasını takdir edecek tek merci baklava ustalarından müteşekkil bir heyet olmalıdır; Bu sınav sözel ve uygulamalı olarak iki aşamada yapılmalıdır. Sözel sınavda usta adayının genel kültürü, meslek hakkında teorik bilgisi ölçülmelidir. Uygulamalı sınavda ise hamurun hazırlanmasından baklavanın müşteriye sunuluşuna kadar üretimin bütün aşamalarında usta adayı sınava tabi tutulmalıdır.
Niçin bu kadar ağır bir sınav önerdiğimizi merak ederseniz; baklava ve tatlıcılık mesleğinin bugün hak ettiği saygınlığı, ancak bu şekilde kazanabileceğidir. Çünkü baklavacılık mesleği kısa sürede edinilecek basit bir meslek değildir. Baklava ustası olmak için her şeyden önce meslek aşkı, meslek sadakati ve bir ustanın yanında yetişmek, onun bilgi ve görgüsünden istifade etmek gerekir.
Demek oluyor ki; usta sıfatı taşıyacak kişi, kabul edilir ölçüde eğitim görmüş olmalı ve meslekî bilgi ve becerisi bir heyet tarafından sınavdan geçirilerek kanıtlanmış olmalıdır. Referansı olmadan bir firmadan diğer firmaya geçememelidir. Bu, mesleğimizin bizden sonraki nesillere daha sağlıklı olarak aktarılması için, olmazsa olmaz bir şarttır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ve değerli meslektaşlarımızın desteği ile derneğimiz böyle bir personel eğitimi programını başlatmayı düşünmektedir” dedi.
Mehmet Ali Taşdemir, “Değerli bir ürünü, değerli bir noktada sunmak gerekir”
Taşdemir sözlerine devamla; “ Biz Azerbaycan’ı kendi ülkemiz olarak görüyoruz ve burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. BAKTAD Derneği 2001 yılında kurulduğundan bugüne kadar 12 festival ve çok sayıda etkinlik düzenlendiğini belirten Taşdemir ilk kez yurt dışında ve kardeş ülke Azerbaycan’da bir organizasyon gerçekleştirmek istediklerini belirtti.
“Altın Oklava” Baklava Ustaları Yarışması ve “Baklava Festivali” Ekim ayında tarihi özellikleri ve tarihi eserleriyle ünlü İçerişehir‘de yapılmasını planlıyoruz dedi. Taşdemir, “İçerişehir’in Azerbaycan’ın gözbebeği ve çok değerli bir beldesi olduğunu belirterek; “Değerli bir ürünü, değerli bir noktada sunmak gerekir” dedi.
Taşdemir sözlerini teşekkür ederek sonlandırdı; “Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen BAKTAD Yönetim Kurulu Üyelerine, Azerbayca’lı meslektaş ve yetkililer ile bizlerden desteklerini esirgemeyen T.C Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, T.C Dışişleri Bakanlığı, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası yetkilileri ile Azerbaycan’da görev yapan Büyükelçimize Ticari Ataşelerimize ve bizi yalnız bırakmayan Azerbaycanda ticaret yapan iş insanlarımıza şükranlarımız sunarız” dedi.
RÖPORTAJ
4 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
09 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
09 Ekim 2024GENEL
09 Ekim 2024GENEL
09 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
09 Ekim 2024RÖPORTAJ
09 Ekim 2024