30 Haziran 2024 akşamı Kayseri’de başlayan mülteci düşmanlığı olayları, Türkiye’nin göç politikasının yeniden değerlendirilmesinin gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Suriye göçü konusunda toplumda var olan kin ve nefretle beslenen olumsuz algıların tehlikeli boyutlara ulaşabileceği gözler önüne serilmiştir.
Göç Politikası Yeniden Ele Alınmalı
Mevcut göç politikalarının daha insani ve adil bir perspektifle yeniden ele alınması zorunludur. Türkiye’ye sığınan muhacirlerin, şefkat, adalet, hukuki ve insani çizgide yönetilmesi gerekmektedir. Mülteci sorununu siyasallaştıran figürler, toplumda yabancı ve mülteci düşmanlığını yaygınlaştırmaktadır.
Düzensiz Göç ve Önyargılarla Mücadele
Düzensiz göçle mücadele için oluşturulan uygulamalar, mültecilere yönelik önyargıları kurumsallaştırmakta ve toplumsal vicdanı köreltmektedir. Göçün mevcut durumunun yeniden değerlendirilmesi için geniş katılımlı istişare toplantıları düzenlenmeli ve yeni stratejiler geliştirilmelidir.
Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Çalışmaları
Toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına öncelik verilmelidir. Gönüllü kuruluşlar tarafından “Göç ve Mülteci Gönüllülüğü” eğitim programları düzenlenmeli, okullarda olumsuz mülteci algısına yönelik atölye çalışmaları yapılmalıdır.
Suriyeli Mülteciler ve İnsan Hakları
Suriyeli Mültecilere yönelik saldırılar insanlık onuruna aykırıdır. Mültecilerin korunması, 1951 Mülteci Sözleşmesi ve 1967 Protokolü ile güvence altına alınmıştır. Keyfi sınır dışı edilme ve kötü muamele uluslararası hukuka aykırıdır. Özellikle cinsiyet ve yaş ayrımı gözetilmeksizin sınır dışı edilen sığınmacılar, Suriye rejiminin insafına mı bırakılacak? Türkiye’ye sığınan mazlum Suriyeli göçmenlerin akıbetleri hakkında ciddi endişe ve kaygılar oluşmuştur. İnsanlık onuruna ve haysiyetine aykırı olan uygulamalar araştırılmalıdır.
Psikososyal Destek ve Medya Kampanyaları
Suriyeli mültecilerin yaşadığı travmalar göz önünde bulundurularak psikososyal destek programları geliştirilmelidir. Yabancı düşmanlığını engellemek için kamu spotları ve medya kampanyaları düzenlenmelidir.
Hukuki Destek ve Geri Gönderme Merkezleri
Mültecilerin haklarını savunmak ve adalete erişimlerini sağlamak için hukuki destek hizmetleri sunulmalıdır. Geri gönderme merkezleri mercek altına alınmalıdır.
TGTV’nin Çağrısı ve Gönüllü Kuruluşların Rolü
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), üye kuruluşlarıyla birlikte, Türkiye’nin göç perspektifini yeniden şekillendirmenin toplumsal barış ve refah için kritik olduğunu, tüm gönüllülerin, mültecilere karşı daha insani ve adil bir yaklaşımı benimsemeye katkıda bulunacak faaliyetlere katılmaları hususunu, göçün zorluklarını sosyal ve ekonomik fırsatlara dönüştürüp, yönetilebilir kılmak için sürekli ve kapsamlı bir çabanın gerektiğini kamuoyuna saygıyla arz ederiz.
Av. İsmail Tuğrul
Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı
RÖPORTAJ
9 gün önceGENEL
13 Ocak 2025GENEL
13 Ocak 2025SİVİL TOPLUM KURULUŞU
13 Ocak 2025EKONOMİ
13 Ocak 2025FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
13 Ocak 2025RÖPORTAJ
13 Ocak 2025