İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ileri teknolojili yabancı sermaye yatırımlarına cömert teşvikler sağlanması zamanının geldiğini belirtti. Avdagiç, şunları söyledi: “Doğrudan yabancı yatırım çekmek için uzun dönemli vergi teşvikleri sağlamalıyız. Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Türkiye Projesi’ni işlevsel şekilde hayata geçirmeliyiz.”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın kasım ayı olağan Meclis Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Avdagiç, Türk sanayisinin katma değer odaklı dönüşümü amacıyla emek yoğun sektörler için bir dönüşüm planı hazırlanması ve bu süre içinde de istihdam kaybını önleyecek desteklerin güçlendirilmesinin önem taşıdığını söyledi. Şekib Avdagiç, “Enflasyonla mücadelede elbette sadece iç talebin baskılanması yetmez. Potansiyel enflasyonist etkisi yüksek alanlarda üretimi destekleyecek finansal mekanizmaları da harekete geçirmeliyiz. Buna paralel olarak verimlilik artırıcı teşvik ve destekleri de günün koşullarına göre yeniden tasarlamalıyız” dedi.
TEKNOLOJİ TRANSFERİNİ HIZLANDIRMA FONU
İleri teknolojili yabancı sermaye yatırımlarına cömert teşvikler sağlama zamanının geldiğini belirten Avdagiç, “Doğrudan yabancı yatırım çekmek için mevcut teşvik sistemini bütünsel bir yaklaşımla gözden geçirmeli, yatırımın niteliğine, büyüklüğüne ve stratejik önemine göre uzun dönemli vergi teşvikleri sağlamalıyız. Bu kapsamda ayrıca teknoloji transferine hız kazandıracak politikaları yeniden tasarlamalı ve Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Türkiye Projesi’ni işlevsel şekilde hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.
YÜKSEK TEKNOLOJİNİN PAYI YÜZDE 3,5
Türkiye’nin genel ihracatındaki yüksek teknolojili ürünlerin payının yalnızca yüzde 3.5 olduğuna dikkat çekti. Bu alandaki teşviklerin de düşük kaldığını belirten Avdagiç, “Toplam teşviklerin yalnızca yüzde 3’ü yüksek teknolojili ürünlere veriliyor. Burada bir korelasyon olduğunu görüyoruz: Yüksek teknoloji üretimini artırmak istiyorsak, bu alandaki firmalara daha fazla destek sağlamalıyız” dedi. Yüksek teknoloji üretimi yapan firmalara yönelik teşviklerin artırılması durumunda, ülke ekonomisine ve istihdama katkının da ciddi oranda artacağını vurgulayan Avdagiç, Türkiye’nin küresel pazarda rekabet gücünü artırabilmesi için ileri teknoloji alanında daha güçlü adımlar atılması gerektiğine işaret etti.
SÜBVANSİYON SAVAŞLARI
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ABD’de Donald Trump’ın kazandığı seçim sonrasındaki gelişmelerin, dünyanın yeni korumacılığın sonucu olarak bir ‘sübvansiyon savaşları’na doğru gittiğini gösterdiğini vurguladı. Avdagiç, “Nihayetinde tüm bu sübvansiyonlar sadece küresel ekonomiye zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda gelişmiş ve gelişen ya da yoksul ekonomiler arasındaki uçurumu daha da derinleştirecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Avdagiç, yeniden ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ikinci döneminde uygulaması beklenen politikaların küresel ekonomide de derin etkileri olacağına dikkati çekti. Avdagiç, “Trump’ın verdiği sözlerin bir kısmını hayata geçirmesi halinde bile ‘maliye politikaları, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranları’ üzerinde oluşturacağı baskı, dünyanın her ülkesinde hissedilecek” ifadelerini kullandı.
TRUMP’IN AJANDASINDAKİ 2 BAŞLIK
Trump’ın ajandasında iki önemli başlık bulunduğuna dikkati çeken Avdagiç, “İçeride vergi indirimleri ve ithalatta yüksek gümrük vergilerinin yön vereceği daha katı korumacılık bulunuyor. Aynı şekilde yeni ve daha şiddetli ticaret savaşlarının başlaması, Rusya ile uzun yıllardır savaşı sürdüren Ukrayna’ya desteğin çekilmesi, küresel güvenlik ve jeopolitik gerginliklerin seyrinin değişmesi bekleniyor” dedi.
Avdagiç, şunları söyledi: “Beklentilerle ilgili daha spesifik bir örnek vereyim. Hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın; ithal ürünlerin tamamına yüzde 10’luk genel tarife ve Çin’den yapılan ithalata yüzde 60’lık tarife dâhil olmak üzere konulacak ilave vergiler, muhtemelen küresel çapta etkisi en fazla hissedilen araçlar olacak. Küresel ticaretin önünde önemli bir bariyer oluşturabilecek bu vergiler, büyümeyi ve kamu maliyesini de ciddi ölçüde baskılama riski taşıyor. Vergilerin ABD’de enflasyonu artırması ve Fed’in daha sıkı para politikasıyla yanıt vermesi sonucu da olabilir. Doları güçlü tutacak bu durum, kuşkusuz özellikle sermaye açığı bulunan ekonomiler için de arzu edilmeyen yeni bir risk tablosuna işaret ediyor.”
Avdagiç, Trump ve güncel koşullara karşı ileri teknolojiye odaklanılması gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye’nin, bu nevi tedbirlerle Trump’ın dünya ekonomisinde oluşturacağı korumacılık ve ticaret savaşları ile daha da zorlaşacak süreci başarıyla geride bırakacağına inanıyorum” dedi.
YENİ KÜRESEL KONJONKTÜR
“Yeni küresel konjonktür, üretim deseni düşük teknolojili harcı alem mallardan oluşan ekonomileri çok daha şiddetli sarsabilir” diyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Otomobil pazarındaki hızlı değişim, bunun örneği. İleri teknolojili üretimin kısa süre içinde orta ve düşük teknolojili üretim üzerinde ne ölçüde büyük yıkımlara yol açabileceğine hep birlikte tanık oluyoruz. Elektrikli otomobil pazarında bir numaraya yükselen Çin ile rekabet edemeyen çok sayıda Avrupalı marka, birbiri ardına fabrika kapatma ve üretimi kısma yoluna gitti ve deyim yerindeyse adeta havlu attı. Avrupa otomotiv sanayisinin önemli tedarik merkezlerinden biri konumundaki Türkiye’nin durumunu, bu örnek gelişmeler paralelinde ciddiyetle ele almak zorundayız. Zira Türkiye’nin otomotiv ihracatının yüzde 80.5’i AB’ye yapılıyor.”
ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMI
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, küresel gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisine bakıldığında Enflasyonla Mücadele Programı’nın ekonomi üzerindeki kısıtlayıcı, ancak geçici olduğunu düşündükleri etkilerinin belirginleşmeye başladığını söyledi. Avdagiç, “Bir yandan iç talebin kısılması, diğer yandan dış pazarlarda ekonomik aktivitenin yavaşlaması, hem üretim hem de ihracat üzerindeki baskıyı artırıyor. Yatırım eğilimi zayıf seyrederken, özellikle emek yoğun kimi sektörlerde de rekabet gücü giderek zayıflıyor. Sanayi üretimimiz eylülde aylık bazda sınırlı da olsa bir toparlanma kaydetti, ancak yıllık bazda daralma sürüyor. 10 aylık ihracat yüzde 3.2 oranında artarak 216.4 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 7.2 daraldı ve 282 milyar dolara geriledi. Mevcut trendin sürmesi halinde 2024 yılı ihracatının 264-265 milyar dolar, ithalatın 343-344 milyar dolar, dış ticaret açığının da yüzde 25 düşüşle 80 milyar doların altında gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.
SABIR VE KARARLILIKLA DEVAM ETMELİYİZ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon tarafında ise TÜFE’nin aylık bazda yüzde 2.88 artış kaydettiğini, yüksek bazın etkisiyle düşüşünü sürdüren yıllık enflasyonun ise yüzde 48.58’e indiğini ve Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyesine gerilediğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Enflasyondaki düşüş hızının yavaşlaması, dezenflasyon sürecinin uzayabileceğini gündeme getirdi. Nitekim Merkez Bankası, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti. TCMB, 2024 sonu için yüzde 38 olan enflasyon orta nokta tahminini yüzde 44’e yükseltti. 2025 yılı tahminini de yüzde 14’ten 7 puanlık artışla yüzde 21’e çıkardı. Biliyoruz ki, kararlılık ve sabır enflasyonla mücadelenin en önemli silahı. Fedakârlıklarımızın karşılığını almak için sürecin tamamlanmasına odaklanmalı ve eksiklik görülen alanlarda tahkimatı süratle güçlendirmeliyiz.” Avdagiç, kritik geçiş döneminde, zayıf iç talep koşullarını da dikkate alarak ihracatın finansmanına daha güçlü destek sağlanmasının yerinde olacağını, teşviklerin etkinliğini artırmak ve hedef sektörlerde rekabet gücünü korumak için selektif desteklere yönelmenin doğru bir yaklaşım olacağını kaydetti.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne 3 ay önce rektör olarak atanan Prof. Dr. Necip Şimşek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hanifi Parlar ve Prof. Dr. Berk Ayvaz, Oda Meclis Toplantısı’nda üniversitenin çalışmalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin, 2024-2025 URAP (University Rankingby Academic Performance) Türkiye sıralamasında 26 basamak birden yükselerek, 98. sıraya yerleştiği ve tıp fakültesi bulunmayan üniversiteler arasında 30. sıraya yükseldiği belirtildi.
Toplantı sonunda İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken ve Başkan Avdagiç, Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek’e günün anlam ve önemine binaen hatıra tablo takdim etti.
İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken: Dış politikada strateji ve denge dönemi
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Oda’nın Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, dış politikada güncel gelişmelere dikkat çekti.
ABD’de Donald Trump’ın seçimleri kazanmasıyla birlikte dünyanın yeni bir döneme hazırlandığını vurgulayan Dr. Erhan Erken, “Trump’ın güçlü bir şekilde yeniden iktidar oluşu, bazı şeylerin değişmesine yol açabilecektir. Trump’ın yeni döneminde geçmişteki yaklaşımları da referans alarak muhtemel ilişkiler nasıl olabilir üzerinde bazı tahminler yapmak mümkün” dedi.
Meclis Başkanı Dr. Erken, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Trump’ın yeni döneminde ABD-Türkiye ilişkilerinin seyrinin, Trump’ın kişisel diplomasi tarzı, ekonomik işbirliği vaatleri ve Türkiye’nin güvenlik kaygılarına yönelik yaklaşımıyla şekillenmesi beklenebilir. Geçen döneme göre bazı sorunlar devam ediyor. S-400 meselesi, PKK/YPG ve uzantılarıyla ilişkiler yine sorunlu alanlar. Trump’ın ilk dönemiyle bugün arasında uluslararası ilişkilerde yeni meseleler ortaya çıktı. Çin faktörü ve ABD Çin rekabeti daha da ciddi bir hale gelmeye başladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’daki müttefik ülkeler ciddi sorunlarla karşılaştı. Ayrıca İsrail’in Gazze’de adeta soykırıma başlaması gündeme yeni giren bir madde olarak ortaya çıktı. İsrail’in bu saldırılarını şiddetle kınadığımı da bu vesile ile beyan etmek isterim.
İsrail’in bu şiddet gösterisine karşı başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin önleme yönünde bir aksiyon göstermemeleri, Türkiye ABD ilişkilerini bekleyen önemli bir sorun olarak ortadadır.”
ORTADOĞU’DA GÜÇLÜ OLMALI
İsrail’in sürekli artırdığı ateşi tüm Ortadoğu’ya sıçratma tehlikesi olduğunu vurgulayan Meclis Başkanı, “İran ile ciddi bir savaş tehlikesi gündemdeki yerini koruyor maalesef. Bu dengeler içinde Türkiye’nin de Ortadoğu’da daha güçlü olması gerekiyor. İran ile İsrail’in muhtemel bir çatışmaya girmesini engellemeye yönelik ciddi gayrete ihtiyaç var. Suriye ve Mısır ile bozulan ilişkilerin de düzeltilmesi için diplomasi çalışıyor” dedi.
“Türkiye, NATO ve AB ile ilişkilerini sıcak tutarken BRICS ülkelerini de ilgi alanında bulundurmaya çalışıyor ki, uluslararası alanda alternatiflerini artırabilsin” diyen Dr. Erken, şöyle devam etti: “Türkiye’nin yakın dönemde sürdürdüğü gibi Rusya ile işbirliğini de belli bir düzeyde tutması gerekiyor ki, denge sağlanabilsin. Trump, daha önce olduğu gibi ABD’yi içine kapanan bir tercihe sürüklerse, Türkiye finansal olarak etkilenebilir. Suriye’den asker çekme niyetini yine ortaya koyarsa Türkiye bu politikayla Ortadoğu’da belki daha da rahatlayabilir. Tabii Trump’ı saran derin ABD merkezleri, ona bu imkânı verir mi? İlerleyen zamanlarda göreceğiz.”
İTO Meclis Üyeleri Komiteleri ile ilgili görüş ve önerilerini Meclis Kürsüsünden dile getirdi
İstanbul Ticaret Odasında her ay gerçekleşen Meclis Toplantısı İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken Başkanlığında gündem maddeleri görüşüldükten sonra söz almak isteyen meclis üyeleri komiteleri ile ilgili görüş ve önerilerini kura çekilerek belirlenen sıra ile kürsüden dile getirdiler.
*ASGARİ ÜCRET İÇİN CETVEL BELİRLENMELİ
Oğuz AKYÜZ-Takım Tezgâhları ve Otomasyon Meslek Komitesi: Enflasyon yükü altında çalışmaya gayret eden KOBİ’ler asgari ücret karşısında ne yapacağını bilmiyor. Türkiye’de pek çok sektör, yüzde 30-35 oranında işçi çıkarmaya hazırlanıyor. Bu, beyaz yakayı daha çok etkiliyor. Mevcut maliyetlerin üzerine yüklenen işçi maliyeti bizleri yıpratıyor. Bunun için asgari ücret artırımlarında her bir maaş skalası için artırım oranı belirlenmeli. Her bir çalışan asgari ücret oranında zam almamalı. Diğer bir konu, bankalardan kredi kullanamıyoruz. Kredi Garanti Fonu kredileri için de orta ve yüksek teknoloji üreten firmalar için belirlenen şartlar değişmeli. Ayrıca yeni istihdam şartı olmamalı, şart olarak işçi çıkarmama belirlenmeli.
*HUKUK OLMADAN KALKINMA OLMAZ
Barış AVŞAR- Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: Güven, istikrar ve hukuk çok önemli. Hukukun olmadığı yerde sağlıklı ekonomi olmaz. Dolar da yükselir,enflasyon da yükselir. Seçilmişler, hukukun üstünlüğüne inanan insanlardır. Bu gözetilmeli.
*HURDALAR İHRACATIMIZI ARTIRMADA GEREKLİ
Ali BAKANER-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: Sektörümüz alüminyum ve bakır hurdalarının dönüşümünü de yapıyor. Ancak ithalatta gümrük uygulamaları konusunda sıkıntılar var. Alüminyum ve bakır hurdalarını dönüştürüp ara mamul olarak ihracat yapıyoruz.Bu hurdalar ihracatımızı artırmak için de gerekli. Ülkemiz de gelişmiş ülkeler gibi bu konudaki mevzuatı kolaylaştırma yoluna gitmeli. İşçi ve işveren anlaşmazlıklarındaki davalarda kararlar, hep işverenlerin aleyhine çıkıyor. Haklı kimse onun lehine karar verilmeli. İşçi-işveren anlaşmazlıklarındaki tazminat davalarında sürenin 5 yıldan 1 yıla indirilmesi daha doğru olacaktır.
*İKLİM KRİZİ ARTIK İNSANLIK KRİZİNE GİDİYOR
Melek YILDIZ-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Bakü’de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı-COP29 yapılıyor. Odamızdaki çevreyle ilgilibir birimin de bu zirveye katılacağını duymuştum. Döndükten sonra belki bu konuda bizlere bir brifing verebilirler. Şu an yaşanılana iklim krizi demek hafif kalıyor. Sorun, artık bir insanlık krizine doğru gidiyor. Su olmadan gıda olmaz. Su olmadan ticaret ve sanayi olmaz. Su olmadan yaşam olmaz. Dövizin bu gidişatı ihracatçı iş insanlarını endişelendiriyor. Döviz stabil de değil ve giderek aşağıya düşüyor. Bu konuda detaylı bir öngörü yapılmalı.
*YILDIZ SİSTEMİ KALİTEYİ BELİRLEYECEK
Ahmet Gediz TATAR-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: Sektörümüzün gelişmesi için YILDES Projesi’ni hazırlıyoruz, yani Yıldız Derecelendirme Sistemi. Yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Bu ne sağlayacak? Sektörümüzde işini hakkıyla yapan firmalara yıldız verilecek. Merdiven altı firmaların ve haksız rekabetin önüne geçecek. Yıldızlar; müşteri memnuniyeti, malzeme kalitesi ve yasal uyum gibi kriterlere göre verilecek. Tüketicilere güvenilir bir kaynak sunmak ve vergi kaçaklarının önüne geçmek hedefimiz.
*YENİLEBİLİR ENERJİ ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Ömer Ayberk CENGİZ-Enerji Meslek Komitesi: Trump, ElonMusk’la yenilenebilir enerji konusuna da yeşil ışık yaktı. Bu anlamda dinamik ve rekabetçi müzakerelerin olacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin enerji stratejileri de globaldeki bu müzakerelerden etkileniyor. Türkiye’nin karbon emisyon ve yeşil enerji konusundaki hedefleri geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. Yenilenebilir enerji konusunda yerli üretim gücü, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına önemli bir katkı sağlayacak. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projeleri sektör tarafından heyecanla karşılandı. Bu projeler yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunuyor.
*YENİLENEBİLİRDE ARTIŞ MALİYETİNİ DÜŞÜRÜR
Bülent ŞEN-Enerji Meslek Komitesi: Enerjiyi artık Çin ve diğer ülkeler diye kıyaslıyoruz. Güneş, rüzgâr, ısı pompalarında ve çoğu alanda Çin’in payı yüzde 50’nin üstünde, yenilenebilir enerjide Avrupa’da söylem çok fakat mesela Almanya şu anda yüzde 30’a yakın enerjisini halen kömürden üretiyor. Türkiye’nin 2022 emisyonu, 2021’den daha düşük. İngiltere, Türkiye’nin 2021 yılındaki en yüksek karbon emisyonuna 1906 yılında ulaşmış. Almanya iseb 1911’de o seviyeyi yakalamış. Yani gelişmiş ülkeler bizim en yüksek emisyonlarımıza çok önce ulaşmışlar. Yenilenebilir enerji ne kadar artarsa, fiyatı da o kadar çok düşecek.
*DEVREDEN KDV’DE İNDİRİM ARTIK ŞARTLI
Bayram BİLGİN-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Ağustos ayında çıkan 7425 sayılı yasada, şirketlerin devreden KDV’lerinin indirim konusu yapılması şarta bağlandı. Uygun görülürse o indirim kullanılabilecek. Burada 5 yıllık bir süre var. Bu süreyi en azından daha kısa bir zaman dilimine indirmek konusunda çalışma yapılabilir. Yargıtay, arazi sahiplerinin kat karşılığı veya hasılat paylaşımında gelir vergisiyle ilgili karar verdi. Hukuk, ‘Bunlar gelir vergisi mükellefi olarak beyanname veremez’ diyor. Arsa sahibinin gelir vergisi mükellefi olamayacağı konusunda Yargıtay’ın bir kararı varken, Vergi İdaresi de bu yönde bir düzenleme yapmalı. Vergi İdaresi’nin kod uygulaması yani özel takip uygulaması vardı. İş yapılan firmaları da sıkıntıya sokuyordu. Yeni yasada kod uygulaması kaldırıldı.
*KREDİ KARTI İLE TAHSİLÂT MÜMKÜN OLSUN
İshak KOÇOĞLU-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Yüksek miktardaki ödemelerin de kredi kartıyla yapılabilmesini talep ediyoruz. 6 Şubat depremi sonrası vadeli ödemeler ortada kaldı. Bölgedeki firmalar, SGK ve vergi ödemelerini gerçekleştiremedi. Bu firmaların ödemeleri için yapılandırma talep ediyoruz. Böylece hem vergi toplanmış hem de bu firmaların önü açılmış olur. Şirketler 5 yıl içinde denetimden geçiyor. Bu denetim süreci daha kısa süreli olsa sistem, geriye dönük ağır bir yükten de kurtulmuş olur. İstismarların önü kapanır.
*ŞAMPİYONLAR LİGİNE GİRMEYE AZ KALDI
Özcan ALTUNKAYA-Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi: Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in 2024 Küresel Şehirler Raporu’na göre İstanbul Küresel Şehirler Endeksi’nde 19. sırada yer aldı. Bu listede 150 şehir bulunuyor. Bu, çok güzel bir başarı! İstanbul, son 5 yılda hep yukarı doğru çıktı. Raporda İstanbul’un iş aktivitesi açısından 14. sırada yer aldığını görüyoruz. İnsan kaynağında 8. sıradayız. Kültürel aktivite alanında 14. sıradayız. Ama şampiyonlar liginde değiliz. Çünkü bilgiye erişimde ve politik katılımda sıkıntı var. Türkiye’nin GSM altyapısı çok kötü. Gerekli kriterleri sağlayarak neden şampiyonlar liginde yer almayalım?
*İHRACATTA AVANTAJLARA SAHİBİZ
Osman VAROĞLU-Telekomünikasyon Meslek Komitesi: Kısa bir süre öncekomite olarak ihracat konusunda bir toplantı düzenledik. Toplantıdaki hedefimiz, sektörü ihracata teşvik etmekti. İthalat yoğun bir sektörümüz var. İthalat5.6 milyar dolar, ihracat 2.2 milyar dolar seviyesinde. İthalatta birinci taraf telsiz, telefon; Cep telefonlarında 2 milyar dolarlık ithalat, 75 milyon dolarlık ihracat var. Ancak ülkemizde 23 milyon kurulu kapasite de var. Altyapı yatırımlarında da ağırlıklı olarak ithalata yöneliyoruz. Bu alanda yerli ve milli yatırımlara ihtiyaç var. En büyük rakip Çin ve Çin’in kapasitesiyle yarışılmaz. Ancak ihracatta biz de önemli avantajlara sahibiz. Sektör olarak, yakın coğrafyamızın 10 yıl önünde gidiyoruz.
*E-DEFTERE ALTYAPI HAZIR DEĞİL
Noman SAĞ-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: e-Defter konusundaki tebliğ yayımlandı. Tebliğe göre, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin tamamı, 1 Ocak 2025’ten itibaren e-Defter uygulamasına dâhil olacak. Yani 2,5-3 milyon vergi mükellefi, e-Deftere geçecek. Ancak yetmeyen bir altyapı var. e-Defterlerin yüklenmesi ve gönderilmesi konusunda sistem çökebilir. e-Defter konusunda kademeli bir geçiş uygulanabilir. Mali mühür sadece TÜBİTAK’tan alınıyor. Bunun genişletilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz.
*İKİNCİ EL KOMBİLER DENETİME TABİ TUTULSUN
Ali DÖNMEZ-Mekanik Tesisat ve Doğalgaz Tesisatı Meslek Komitesi: Türkiye’de her yıl 150 bin adet ikinci el kombi satılıyor. Ancak bunların ne denetlemesi, ne de garantisi var. Bunlar kaçak bir şekilde monte ediliyor. Gaz kaçakları ve en nihayetinde patlamalar oluyor. Bu kombilerdenetime tabi tutulmalı. Ayrıca gri suların toplanması konusunda İSKİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yönetmelikleri arasındaki farklar giderilsin ki, bu konuda ruhsat almak mümkün olsun.
*TARİFE FARKINDAN CEZA GELİYOR
Serdar KESKİN-Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi: Kabahatler Kanunu’na göre kabahat işleyen kişi ceza alır. Yanındaki kişi almaz. Ancak gümrüklerde bu böyle olmuyor. Firmaya, beyannameye imza atana ve tüzel kişilere de ceza yazıyor. Biz, bize gelen evrak üzerinden beyan yapıyoruz, yani neyi görürsek onu beyan ederiz. Biz evraktan sorumluyuz. Beyanda bulunuyoruz, ancak sarı hattan kapatılıyoruz. Kimseye sormadan numune alınıyor. Tarife farkından yani belge farkından ilgili kişiler gözaltına alınıyor. Hapse girme durumu dahi var. Kaçakçılığın 3’e 2 maddesine ne girer ne girmez belli değil. Bunu kişilerin inisiyatifine bırakmamak lazım.
*DÖNÜŞTÜRMEDE İYİ ÖRNEKLER VAR
Orhan ALBAYRAK-Eğitim Meslek Komitesi: İTO Başkanımız Sayın Şekib Avdagiç, 4 Kasım’da yaptığı bir açıklamada, “Türkiye Yüzyılında endüstrilerimizi dönüştürmemiz artık bir tercih değil, mecburiyet. Gelecek 10 yılı Türkiye’nin yüksek teknoloji ile kalkınacağı bir döneme çevirmek için çalışmaya şimdi başlamalıyız” diyordu. Bir gözlemimi aktarayım; Esenyurt’ta bir gıda firmasını ziyaret ettik. Firma yetkilileri, veri analitiği ve veri görselleştirmesi yaptıklarını söyledi. Ayrıca anlık olarak bunu 250 şubelerinde uyguluyorlarmış. Dönüştürmede iyi örnekler var. Dönüştürmeyi böyle yapmak gerekiyor.
SÜMEYRA YARIŞ TOPAL-ŞEREF KILIÇLI-BARIŞ CABACI
GENEL
7 gün önceGENEL
8 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
9 gün önceEKONOMİ
12 Aralık 2024FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
12 Aralık 2024RÖPORTAJ
12 Aralık 2024RÖPORTAJ
12 Aralık 2024