İsrafın ve Geri Dönüşümün çok konuşulduğu bu günlerde İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in israfla ilgili yaptığı çalışmalar ve hazırlıklar şimdiden konuşulmaya ve ses getirmeye başladı.
Ahmet Özer; İsraf konusu ve yaptıkları çalışmalarla ilgili LONCA Business Network Medya Platformuna açıklamalarda bulundu;
İsraf kelimesi Türk dil kurumuna göre; gereksiz harcama, gereksiz tüketim, savurganlık, tutumsuzluk diye tarif edilmekte.
Bundan kimin ne anladığını bilemeyiz zira kime göre neye göre kavramlarının içini herkes kendisi doldurur. Biz bu sebeple israf konusuna kaynakların verimli kullanması olarak bakıyoruz.
Zira toplumsal insani anlayışta kaynaklar alabilenin ya da güçlünün değil tüm toplumun ve insanlığın hizmetine ayni şartlarda demokratik ölçülerde sunulmalıdır.
Bu ölçüler ile baktığımızda israf çok yada azın kullanımını değil kaynağın ihtiyaç doğrultusunda kullanımı ile ölçeklendirilmelidir.
Bir iddiada bulunuyorum; İsraf hem bünyenize hem bütçenize zarar verir.
Bugün dünya ve Türkiye’de üretilen gıdanın yüzde 20 ile 25 inin çöpe atıldığı konuşulmaktadır. Bu rakam şehirler bazında değişse de İstanbul için yüzde 30’lar kadar büyük bir rakam telaffuz edilmektedir.
Bir otel ya da lokantada yediğiniz sabah kahvaltısının yüzde kaçını bitirebiliyorsunuz? Bu yüzde otuzluk çöpe giden birim için harcanan enerji ve kaynaklar tamamen toplumun öz varlıklarından suyundan toprağından parasından heba olmaktadır.
Sadece ekonomik kayıp söz konusu değildir gıda israfı ayni zamanda ülke üretim değerlerinin havasının karbon emisyonuna kurbanı suyunun denize yada toprağa karışması yani başka bir forma geçmesi.
Yapay zekanın hızla geliştiği ve insanlığın şu zamanlarda kurtarıcısı gibi görüldüğü bir devirde insanlar kısa bir süre sonra bilgisayarında yenilemediğini yada yapay zekaya karnim acıktı ne yapayım dendiğinde alacağı cevabi merak etmiyor da değilim.
Bir pandemi süreci yaşadık paranın yenemediğini gördük. İhtiyaçlar hiyerarşisinde piramidin en üstünü kaplayan alanlardan ilkinin gıda olduğu tartışılmaz hale geldi.
Elbette yaşamış olduğumuz devirde kime nasıl davranacağını neyi nasıl tüketeceğini anlatacak değiliz az ve çok kavramları herkesin kendine göre kavramları düsturuna inanıyoruz.
Lakin inandığımız bir konu var ki ihtiyaçlar sınırsız imkânlar sınırlıdır. Bu hem ekonominin hem doğanın kanunudur. Bu bilimsel kabul ile herkesin her istediğini istediği şekilde tüketme hakkı kanunlarla belirlenmese bile ahlaki yönden belirlenebilmelidir…
Gıda da israfın alanlar ve süreçleri şöyledir;
1 – Üretirken israf; Envanterin yapılmaması yanlış toplama, paketleme, stoklama gibi.
2 – Getirirken israf; Ürünün tüketileceği ya da satılacağı yere getirirken israfı.Yani depolama ve sevkiyat esnasındaki israf.
3 – Sunum israfı; Tarladan yola çıkan ürünlerin tüketilecek yerdeki saklama koşulları ve müşteriye ikram şekilleri iletüketici alışkanlıkları ve israfa yönelik fikirleri. Bunlar israfın ana kaynakları.
Biz bu çerçevede başlattığımız çalışma da özellikle toplumun her kesimini tek slogan ve tek görüntü ile etkilemeye ve farkındalık oluşturmaya çalışacağız.
Öncelikli hedefimiz toplumun bireyleri.
Ardından milli eğitim vasıtası ile öğrenciler ve aileleri.
Oteller lokantalar kafeteryalar gibi sunum mekânları.
Çizelgeler hazırlayıp ilk ve son durum değerlendirmeleri.
Yapılıp sertifikalar verip şehrin tüm mekanlarında afişler ile bu hususu duyurmak ilgi odağı oluşturmak dikkat çekerek farkındalık ve duyarlılık oluşturmak fikri ile yola çıktık ..
Amacımız yüzde 30’lar olduğu söylenen gıda israfını yüzde 7’lere çekebilmek… Sağlanacak olan yüzde 23 lük ekonomik kazancın büyüklüğünü sizlere tarif bile edemem.
Türkiye tarım bakanlığı bilgilerine göre kişi başı gıda israfı yani çöpe atılan ürün miktarı kişi başı 93 kg. Her yıl insanımız kendi ağırlığından fazla gıdayı çöpe atmaktadır ki bu çok ama çok büyük bir enerji ve kaynak kaybıdır.
İsrafı yüzde yüz engellemek mümkün olmasa da en aza indirmek gelecek için yüzde yüz bir gerekliliktir.
Ahmet ÖZER
İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı
RÖPORTAJ
7 gün önceRÖPORTAJ
8 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
16 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
17 Mart 2025SİVİL TOPLUM KURULUŞU
17 Mart 2025RÖPORTAJ
17 Mart 2025RÖPORTAJ
17 Mart 2025