DOLAR 34,2388 -0.03%
EURO 37,5522 -0.27%
ALTIN 2.872,80-0,47
BITCOIN 2118896-1,49%
İstanbul
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GIDA SEKTÖRÜNÜN YAPAY ZEKA STRATEJİLERİ 32. WORLDFOOD İSTANBUL’DA
78 okunma

GIDA SEKTÖRÜNÜN YAPAY ZEKA STRATEJİLERİ 32. WORLDFOOD İSTANBUL’DA

ABONE OL
08/09/2024 12:08
GIDA SEKTÖRÜNÜN YAPAY ZEKA STRATEJİLERİ 32. WORLDFOOD İSTANBUL’DA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkânı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, 6 Eylül 2024 tarihine kadar Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’nde misafirlerini ağırlayacak.

Sektöre gerçekçi bir gelecek vizyonu göstererek, sürdürülebilir yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve ihracat odaklı projeler için yol gösterici pek çok konuyu sahnesine taşıyan ve 43 ülkeden 1.300 yerli ve yabancı katılımcı ile toplam 3000’e yakın markayı ağırlayan WorldFood İstanbul’un son gününde beklenen rekor profesyonel ziyaretçi sayısına ulaşılması öngörülüyor.

Bu sene Almanya, Mısır, Fransa, Hindistan, İrlanda, Hollanda, Lübnan, Katar, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika ve Vietnam başta olmak üzere 80 ülkeden 900’ü aşkın satın almacıyı ağırlayan WorldFood İstanbul Fuarı, bölgesinde ve dünyada iş hacmi oluşturarak, ticaret hareketliliğini, yerli üreticilerin ihracat potansiyellerini artırmak için fırsat sunmasının yanı sıra aynı zamanda, fuar süresince gerçekleştirilecek oturumlarla, sektöre dair hedefler, uzman isimler tarafından paylaşılarak Türkiye’nin gıda ve gıda teknolojileri sektörünün öngörüleriyle, ‘bölgesel ve uluslararası bir vizyon platformu’ özelliğini güçlendirmeye devam edecek.

WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı’nın dünyada kendi alanındaki en etkin fuarlarından biri olması amacıyla “Türkiye Gıda Platformu” adı altında güçlerini birleştiren TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), bu yıl da Avrasya’nın en büyük sektör fuarı WorldFood İstanbul’un ziyaretçi, katılımcı, yabancı satın alma profesyoneli ve iş hacmi rakamlarında yeni rekorlara ulaşmasını hedefliyor.

20’yi aşkın tematik etkinlikte 100’ü aşkın fikir önderi ve şef, gerçekçi bir gelecek vizyonu göstermek üzere yeni eğilimleri, sektöre dair hedefleri, sürdürülebilir yatırımları, teknolojik gelişmeleri ve ihracat odaklı projeleri yol gösterici pek çok konuyla birlikte FOOD ARENA sahnesine taşıyacak.

Geleceğin Tadı temasına sahip olan fuarın son günü “Gıda 4.0: Tat ve Deneyimlerin Dijital Dönüşümü” paneli ile başladı. Teknoloji Yazarı M. Serdar Kuzuloğlu ile Yiyecek ve İçecek Uzmanı Oğul Türkkan’ın konuşmacı olarak katılacağı oturumda;Gıda 4.0’ın tanımı ve kapsamı,yenilikçi teknolojilerin gıda sektörüne etkileri (dijitalleşme, otomasyon, IoT, yapay zekâ, büyük veri, 3D yazıcılar vb.), gıda üretimi ve tat tasarımında teknolojinin yeri, kişiselleştirilmiş beslenme ve geleceğin restoranları, teknoloji çözümleriyle sektörün iyileşme alanları, teknolojinin çevresel etkileri ve sürdürülebilir gıda üretimindeki rolü, gıda sektörünün gelecekte evrimi, yeni teknolojik trendler, tüketici beklentileri ve taleplerindeki değişimlerin etkileri ele alındı. 

Yemek yemenin yalnızca biyolojik bir ihtiyaç olmadığını; insanlığın, yemek kültürünü diğer canlılardan farklı olarak inşa ettiğini ve yemeğin, birçok duyguyu ve insanı içinde barındıran bir kavram olduğunu vurgulayan Teknoloji Yazarı M. Serdar Kuzuloğlu, “Geçmişten bugüne tükettiğimiz birçok gıdayı teknolojiye borçluyuz. Günümüzde, teknolojinin ilerlemesiyle pazarda daha adil düzenlemeler yapılabilmekte, örneğin yenilenebilir ambalajlar gibi rekabet arttıkça fiyat politikalarında düzenlemelerin zorunlu hale gelişi gibi… Öte yandan sosyal medya, ışık ve diğer görsel oyunlarla yemek sunumunu farklı bir boyuta taşırken, teknoloji sayesinde laktoz intoleransı gibi beslenme ihtiyaçlarına çözümler de hızla bulunabiliyor. Sektör açısından bakıldığında; teknoloji, adaletli bir rekabet ortamı yaratmanın yanı sıra tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak için de kritik bir rol oynuyor. Gıda sektörü birçok sektörle kesişen ve önünde birçok belirsizlik olan bir sektör. Başta da iklim krizi var. Bir sonraki kuşak için artık varolan ürünlerimizin devamlılığı tartışılıyor.” dedi.

Yiyecek ve İçecek Uzmanı Oğul Türkkan, “Yemeğin makine mi yoksa insan eliyle mi yapıldığı önemli bir fark yaratır. İnsan ellerinde bulunan mikroorganizmalar, yemeğe eşsiz bir lezzet katarken, yapay zeka bu ‘el lezzeti’ne ulaşamaz. Pandemi döneminde de bunu deneyimledik; dışarı çıkabildiğimiz ilk anda restoranlara koştuk. Yemek kültürü, sadece beslenmeyi değil, aile buluşmalarını, dostlukları ve iş toplantılarını da içine alan sosyal bir olgudur. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, geleneksel tarifler ve ürünlerden vazgeçemedik. Bu yüzden bilimsel tarımın sunduğu ürün ile bahçede yetişen ürün aynı değeri taşımaz. Gelecekte insan eliyle pişirilen yemekler daha lüks hale gelecek, ancak teknolojinin de reçetelendirme, hesaplama ve eğitimde standardizasyon açısından büyük katkıları olduğunu unutmamak gerekiyor. Tat, koku ve görsellik de yemek deneyiminde büyük rol oynar. Bu nedenle sosyal medya platformları da yemek sunumunda görsel standartları yükseltti. Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için endüstriyel tarım ve verim artışı gibi konulara daha fazla odaklanılacak.” dedi.

Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilecek günün ikinci oturumu, Yeni Çiftçi Platformu Kurucu Başkanı Emrah İnce moderatörlüğünde “Yeni Nesil Gıda Teknolojileri ile Şekillenen Ürünler” olacak. “Ar-Ge ve İnovasyon ile Gıda Deneyimlerini Oluşturmak”, “Alternatif Ürünler ve Kişiselleştirilmiş Beslenme”, “3D Yazıcı ile Hazırlanan Gıdalar”, “Akıllı Tarım ve Gıda Teknikleri”, “Yapay Zeka Destekli Gıda İsrafı Önleme Sistemleri”, “Gıda Sektöründe Dönüşüm ve Başarı Hikâyeleri” ve “Kurumsal Stratejilerde Geleceğin Lezzet Haritası” olmak üzere 7 konu başlığının ele alınacağı oturumun konuşmacıları ise Veggy Genel Müdürü Anıl Ünver, DoehlerGenel Müdürü Can Aydemir, Endüstriyel Bilim İnsanı Can Kayacılar, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Program Uzmanı Gökçe Uyanık Yaman olacak.

Yeni Çiftçi Platformu Kurucu Başkanı Emrah İnce moderatörlüğünde Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilecek günün üçüncü oturumu, “Geleceğin Gıda Mimarı: Yapay Zeka” olacak ve İmeceMobil Tarım Platformu Genel Müdürü İlker Mehmet Saydam anahtar konuşmacı olarak yer alacak. “Yapay Zeka odaklı teknolojiler”, “Veriye dayalı gıda”, “Tarımda Tahmine Dayalı Analitik Akıllı algoritmalar”, “Makine öğrenimi algoritmalar ile verimlilik, kalite, güvenlik, ekonomi, israf”, “Çiftlikten tüketiciye gıda akışı optimizasyonu”, “Tüketici odaklı, dayanıklı ve sürdürülebilir gıda sistemleri”, “Tarımda İnovasyon: İşlevsellik ve Dönüşüm Ekosistemi” başlıklarının tartışılacağı bu panele MOVE ON İş Geliştirme Müdürü Behlül Can Şengül, Soilbiom Kurucu Ortağı Deniz Sapaz, Farmlabs CEO’su ve Kurucu Ortağı Hasan İmge Çelik, Wastespresso Kıdemli İş Geliştirme Uzmanı Mine Okyay da konuşmacı olarak katılım sağlayacak.

Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilecek günün son oturumu iseTanışık Danışmanlık Şirket Sahibi, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi, 27.Dönem Bakan Yardımcısı, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Ayşin Işıkgece moderatörlüğünde “Optimizasyon Anahtar, Yapay Zeka Güç: Akıllı Tedarik Zinciri” olacak. “Verimli gıda dağıtımı ve şeffaflık”, “Gıda güvenilirliği ve izlenebilirlik”, “Yapay zeka tabanlı gıda işleme ve kalite kontrolü”, “Robotik ve otomasyon”, “Tedarik Zinciri Optimizasyonu”, “Yapay zeka algoritmaları ile tedarik zinciri lojistiği”, “Envanter ve Operasyon Verimliliği”, “Akıllı Perakende: Yapay zeka ile gıda israfını önleme” başlıklarının ele alınacağı oturumun konuşmacıları g2m Genel Müdürü Furkan Akiner, Big Chefs Strateji Direktörü Hasan Yeşilyurt, Metro Grossmarket Kalite Güvence ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Meltem Pekperdahçı, Sofra/Compass Group Türkiye Satınalma Genel Müdür Yardımcısı Özlem Sezer Yarış olacak.

Konferans Sahnesi’ndeki oturumların ardından, bir kez daha şeflerden uygulamalı sunum ve şovların yapılacağı Atölye Mutfağı’na geçiş yapılacak. Atölye Mutfağı’ndaki günün son oturumu “Geleceğin Sokak Lezzetleri: Yaratıcı Şeflerden 2054 Menüleri” olacak. Gastronomi & Seyahat Yazarı Akif Budak ve Ziyade Fasıl İşletmeci Şef & TV Programcısı Özlem Mekik moderatörlüğünde gerçekleşecek oturumun konuşmacıları Num Num & Street Food Marka Şefi Erkan Yeşil, Yönetici Şef, Fireroom Foods Fast Food Restoran Kurucusu Hazer Amani, Sheraton İstanbul Levent Otel Yönetici Şef Muhittin Fidan, Yönetici Şef, BigChefs Türkiye Mutfak Direktörü Şenol Demirtaş, Grand Harilton Hotel İstanbul Yönetici Şefi Ufuk Karadağ olacak.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r