DOLAR 34,2588 0.05%
EURO 37,6171 -0.05%
ALTIN 2.921,04-0,01
BITCOIN 21775282,91%
İstanbul
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

VAKİT YERLİYİ, ÜLKEYİ, KENDİMİZİ DESTEKLEME VAKTİDİR
300 okunma

VAKİT YERLİYİ, ÜLKEYİ, KENDİMİZİ DESTEKLEME VAKTİDİR

ABONE OL
27/11/2022 23:52
VAKİT YERLİYİ, ÜLKEYİ, KENDİMİZİ DESTEKLEME VAKTİDİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Esnaflar ve her türlü ticaret yaparak çeşitli mal ve hizmetleri satıyor. Bu mal ve hizmetin üretimi ve sunumunda birçok malzemeye ihtiyaç duyuyor. Örneğin inşaat yapanlar birçok yapı malzemesi kullanıyorlar,  bir inşaatta malzemenin yüzde kaçı yerlidir? (Yerli malzeme kullanılıp yabancı malzeme kullanılıyormuş gibi gösteren de oluyormuş)

*Bakkal, market sattığı ürünlerin ne kadarını yerli toptancıdan almaktadır ya da toptan mal almak için karşı çıktığı AVM’ ye mi gitmektedir?

*Yerli toptancının sattığı ürünlerin ne kadarı yerli üretimdir?

*Ticaret yapan kişiler müşterilerini ne kadar yerli ürüne özendirmektedir?

*Yerli ve yabancı ürün sunumunu yaparken hangisini ön plana çıkarmaktadır?

*Sadece esnaf ve ticaret yapanlar değil, çeşitli kongre ve sunumlarda alanında çalışmış Türklere ne kadar değer verilmektedir. İsmi yabancı olan ama kayda değer bir bilgi vermeyen, hatta Türkleri küçümseyen yabancılar neden el üzerinde hatta baş üzerinde tutulmaktadır?

ESNAF BİRBİRİNDEN NE KADAR ALIŞVERİŞ YAPAR? 

Yabancı ürün ve yabancı konuşmacılara tamamen karşı olduğum düşünülmemeli. Elbette farklı kültürlerden, farklı bakış açılarından bakan insanları dinlemeli, ürünleri denemeli, Türkiye’de üretilen muadili yoksa ihtiyaç halinde kullanmalı. Ama ilk tercihler Yerli’den yana olmalı.

Türkler tarih boyunca yabancıları önemsemiş, misafirperverliğini göstermiş, bilgisinden yararlanmış. Ama son dönemlerde durum, “kendinden olanı beğenmeme, desteklememe, hatta engelleme” noktasına gelmiş. Son derece yanlış elbette.

Yeniden başlatılan “ Yerli malı, yurdun malı” veya  “ Yerli ve Milli Hareketi” herkesin milli duygularını okşuyor, doğru olduğu düşünülüyor. Ama uygulama önemli.

Ticaret yapanlar, mal ve hizmet alım satımında yerli ve milli üretim ve hizmeti tercih ettiklerinde, müşterilerine anlatmaya, iyi bir sunumla sunmayı artırdıklarında, yerli üretim daha çok güçlenecek ve kalitesi artacak ve dış rekabette daha başarılı olunacak. Bu açıdan bakıldığında ihracatın artmasının başlangıç noktası şu anda ticaret yapanlar.

Yani herkesin memleket menfaatine çalışması, ticaretini buna göre yapması ve Yerli’ yi güçlendirmesi, Yerli ile öğünmesi, bizi, bizden olanı desteklemesi önem taşıyor.  Şuurlu ve planlı bir şekilde yapılan bu hareket Yerli’ yi kısa zamanda dünyada rekabet edebilir duruma getirecek, Yerli firmaların kendine güveni artacaktır. Ayrıca bu konuda hedef konmalı, ticaret odaları, esnaf odaları bu konuda çalışmalar yapmalıdır. Esnaf Bülteni Gazetesinin 14 aydır düzenlediği “Yerli ve Milli Esnaf Buluşmaları” sohbet  toplantıları ise takdiri hak ediyor.

Sözün özü, zaman, kıskanmadan bizden olanı desteklemek, güçlendirmek, zamanıdır. Zaten geç kalınmıştır. Bu zamanı da geçirirsek kayıp zamanın telafisi mümkün olmayacaktır.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı

tumaymercan@hotmail.com   Twitter:TümayMercan@Tumaymercan  / Facebook:Tümay Mercan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250
300x250r