DOLAR 34,9522 0.15%
EURO 36,5945 -0.09%
ALTIN 3.018,840,43
BITCOIN 3496746-0,40%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

vakıfkatılım
vakıfkatılım
reklam
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İTO ocak ayı Meclis Toplantısı’nda konuştu: “Ulaştırma yatırımlarının merkezi İstanbul”
252 okunma

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İTO ocak ayı Meclis Toplantısı’nda konuştu: “Ulaştırma yatırımlarının merkezi İstanbul”

ABONE OL
28/01/2024 00:31
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İTO ocak ayı Meclis Toplantısı’nda konuştu: “Ulaştırma yatırımlarının merkezi İstanbul”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
vakıfkatılım
vakıfkatılım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 21 yılda İstanbul’un ulaşım ve iletişim altyapısı için 1 trilyon 163 milyar 200 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yatırımlarımız ile İstanbul, havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline geldi” dedi.

kadimosgb

İstanbul’un uluslararası ticaret güzergahlarındaki konumunu güçlendirecek yeni yatırımın planlarını da anlatan Uraloğlu, “Kalkınma Yolu projesindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu bağlantısının ihalesini bu sene yapmayı planlıyoruz” dedi. Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini de gündeme aldıklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ocak ayı Meclis Toplantısı’nda konuştu. Sektörlerin temsilcisi olan Meclis Üyelerine ve iş dünyasına seslenen Bakan Uraloğlu; yüz yıllardır medeniyetlere beşiklik eden, dünya ticaretinin merkezi olan İstanbul’un, Türkiye Cumhuriyeti’nin de kalkınma sürecinin tüm aşamalarında ticaretin lokomotifi olduğunu söyledi. İstanbul’un, Türkiye ekonomisinin kapalı ekonomiden küresel ekonomiye geçiş serüvenine ışık tuttuğunu belirten Uraloğlu, Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünün gelişmesi ve ülke ekonomisinin güvenli ve istikrarlı bir ortamda büyümesine yönelik çok önemli çalışmalar yaptığını anlattı.

TÜRKİYE YÜZYILI

İTO’nun da köklü geçmişinden gelen geleneği ve tecrübesiyle yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta İstanbul’un her daim birinci sırada olmasında da büyük rol oynadığını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla büyüme ilkelerine bağlı kalarak, başarı hikayeleri yazmayı sürdürüyoruz. Çok önemli hedeflerimizin olduğu Türkiye Yüzyılı’nda Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu yeniden kırdık. 2023 yılı ihracatımız yaklaşık 256 milyar dolara ulaştı. İstanbul her zaman olduğu gibi önde. 59.4 milyar dolarlık ihracat yaparak, her yıl olduğu gibi birinciliği sürdürdü. Gururla belirtmek istiyorum ki, 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolarlık ihracat yaparken, bugün aylık ortalama 21.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat yapmayan ilimiz kalmadı ve daha önce 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 30’a yükseldi.”  

ÖZEL SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ

Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere önem verdiklerini vurgulayan Uraloğlu, “Avrupa Birliği üyeliği ülkemiz için stratejik bir hedef olmayı sürdürüyor ve AB’nin önümüzdeki yıllarda izleyeceği politikaların merkezinde ‘Yeşil Mutabakat’ politikası yer alıyor. Şüphesiz, ticaretinin yarısına yakınını AB ile gerçekleştiren bir ülke olarak Türkiye’nin sanayisini AB Yeşil Mutabakatı’na yönelik politikalarla bütünleştirmesi, kaçınılmaz bir gereklilik olarak öne çıkıyor” dedi. Uraloğlu, iş dünyasını Yeşil Mutabakat’a hazırlamak ve bu dönüşümün ticari ve ekonomik yönden ortaya çıkaracağı yeni fırsatları değerlendirmek üzere, özel sektörle yakın temas halinde çalıştıklarını da söyledi.

TİCARET KORİDORLARI

Kalkınma Yolu ve Zengezur Koridoru projelerinin Türkiye’nin ticari, lojistik ve siyasi bağlarını güçlendirmesi açısından önemine değinen Uraloğlu, “Her iki proje de özellikle Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinden bu yana Avrupa’nın yeni ortaklar aradığı bir dönemde ülkemizi bölgesel ilişkilerin merkezine yerleştirecektir. Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden Basra Körfezi’ne gelen her türlü emtia için Fav  Limanı ve Kalkınma Koridoru lojistik dağıtım merkezi olacak. Basra Körfezinde elleçlenen bir ürün buradan yüklendiğinde Türkiye üzerinden Marmaray sayesinde aktarma yapmadan Avrupa’ya ulaşacak. İlerde de Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde hayata geçirilecek demiryolu bağlantısı ile beraber buradaki kısıtlı kapasiteyi ve kısıtlı zamanı tüm zamanlara yayma imkanımız olacak. Ülkemizi planlamaya çalışıyoruz, kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünüyoruz” diye konuştu.

SÜPER HIZLI TREN

Kalkınma Yolu projesinin güney-kuzey koridorları arasındaki Uzak Doğu, Güney Asya ve Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayacak en kısa ve en ekonomik koridor olacağını vurgulayan Uraloğlu, şöyle devam etti: “Kalkınma Yolu projesinin  en önemli parçalarından, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolunun ihalesini bu yıl içerisinde yapmayı planlıyoruz. İnşallah 2028’de de hayata geçirmiş oluruz.” 

Uraloğlu, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı’ndan sonra tamamen yeni proje olan Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini gündeme aldıklarını da belirterek, süper hızlı tren hattının güzergah uzunluğunun 344 kilometre olacağını, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerle seyahat süresini 80 dakikaya indireceklerini bildirdi. Uraloğlu, “Sloganımız şu; milli maç 90 dakika, Ankara-İstanbul arası 80 dakika. Sabırsızlıkla buna başlamayı bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE KÜRESEL HAVACILIKTA ZİRVEDE

Son 21 yılda İstanbul’un ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 1 trilyon 163 milyar 200 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Çamlıca Kulesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara ve İstanbul-İzmir Otoyolu ve İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı gibi dev yatırımları hayata geçirerek; İstanbul’u modern ve efektif bir ulaşım altyapısı ile hayallerin ötesinde bambaşka bir noktaya taşıdık. İstanbulluların yaşam kalitesini yükselttik ve İstanbul’u çok kıymetli bir marka şehre dönüştürdük” diye konuştu. İstanbul Havalimanı’nın, dev kapasitesiyle Türkiye’yi uluslararası bir aktarma merkezi haline getirdiğini ve küresel havacılıkta zirveye taşıdığını belirten Uraloğlu, “Avrupa’da en yoğun havalimanları sıralamasında İstanbul Havalimanı ilk sırada yer alıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’mızın hizmet kapasitesini ikiye katlayacak 2. pistinin açılışını da gerçekleştirdik. Bu yatırımlarımız ile İstanbul, havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline gelmiş durumda” dedi. 

İTO’NUN ULAŞTIRMA TEMSİLCİSİ TALEBİNE YEŞİL IŞIK 

İstanbul’u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarına da işaret eden Uraloğlu, şu bilgiyi verdi; “Asrın projesi Marmaray ile birlikte İstanbul’da yapımını tamamlayıp, halkımızın hizmetine sunduğumuz metro hattı uzunluğu 127.5 kilometre. Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı, Kağıthane-Gayrettepe, Halkalı-Başakşehir-İstanbul Havalimanı metro hatları gibi toplam uzunluğu 55.7 kilometre olan 5 ayrı hatta da çalışmalara devam ediyoruz. Yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde İstanbul’daki raylı sistem ağı uzunluğu 338.8 kilometreden 394.5 kilometreye yükselecek. Böylece İstanbul raylı sistem ağının yüzde 50’den fazlasını Bakanlığımız kazandırmış olacak.” Bakan Uraloğlu, İTO’da kendisine aktarılan büyükelçiliklerde ulaştırma temsilcisi olması konusunun da gündemlerinde olduğunu ve gerçekleştirileceğini söyledi.

ÖNCELİK ULAŞIM MI, KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜ?

Herkesin kendisine verilen yetki kadar hizmet etmekle yükümlü olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti: “Metro hatları ile ilgili bütün yetki, büyükşehir veya il belediyelerindedir. Eğer oradaki yönetim bunun Bakanlık tarafından yapılmasını isterse, Cumhurbaşkanımız da uygun görürse biz Bakanlık bünyesine alıyoruz. Şu ana kadar İstanbul’da yaptığımız metro hattı da böyle, hâlâ çalışmaya devam ettiğimiz yaklaşık 56 kilometrelik kısım da böyle. Bizden talep olduğu noktada biz bunları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizim büyükşehirle uyum halinde çalışmamızdan geçen bir süreç bu. Kimseyi eleştirmek değil bu ama daha iyi hizmet edebileceksek, biz büyükşehirde daha iyi uyum sağlayabileceğimiz bir süreci tercih ederiz. Önümüzde bir seçim süreci var. İstanbul’un birinci önceliği ulaşım mı, kentsel dönüşüm mü, bunu tartışabiliriz. Hızlıca dönüştürülmesi gerekiyor. Bu konunun ehli olan arkadaşlarımızdan biri başkan adayı. İnşallah seçilirse, hizmetleri koordineli şekilde yaparız ama tercihlerinden dolayı da hiçbir vatandaşımızı cezalandırma lüksüne sahip değiliz. Böyle bir yetkimiz de yok.

İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: “İHRACATIMIZIN REHBERİ YÜKSEK TEKNOLOJİ OLMALI”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’nun konuk olduğu Meclis Toplantısı’nda konuşan, İTO Başkanı Avdagiç, “Artık önümüzdeki dönem, yüksek teknoloji ağırlıklı yatırım dönemi. İhracatta geleneksel ürünler yetmez. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretim, ihracatımızın rehberi olmak zorundadır” dedi.

İTO Başkanı Avdagiç, ulaşım ve nakliye konusunda meclis ve komite üyelerinin taleplerini aktardı. Avdagiç, bu kapsamda, sürdürülebilir ulaşım politikasının uygulanması, İTO’nun UKOME’de temsili, İstanbul’un iki yakasında da birer otogar açılması, sürücü vizeleri için bir kanal oluşturulması gibi birçok talebi Bakan’a iletti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı İTO’nun ocak ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının gündemindeki gelişmeleri değerlendirdi. Avdagiç, “Artık önümüzdeki dönem, yüksek teknoloji ağırlıklı bir yatırım dönemidir. Bu yatırımlar, ihracatımızın çehresini de değiştirecektir. Çünkü bizim için artık geleneksel ürünlerde ihracatı artırmamız yetmez. Yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli üretim, önümüzdeki dönemde ihracatımızın ve rekabetçiliğimizin rehberi olmak zorundadır” dedi.

BİRÇOK PROJE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan İstanbul’a özel önem vermesinden memnuniyet duyduklarını belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız en vizyoner kurumlarımızdan biri. İstanbul Havalimanı’ndan Marmaray’a, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 18 Mart Çanakkale Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü’ne kadar önemli projeler hayata geçirdiler. Bakanlığımızdan aynı vizyonerliği hiç duraksatmadan sürdürmesini bekliyoruz. Ayrıca Bakanımızla birlikte bu çabaların ve projelerin en üst noktaya çıkacağına yürekten inanıyoruz. Türkiye orta yüksek ve yüksek teknoloji üretimini artırmayı başardı. Yüksek katma değerli üretim alanında savunma sanayi bir örnek oluşturdu. Savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıyı, diğer sektörlere de yaygınlaştırmalıyız. Bu da yatırımla mümkün olacaktır.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM 

İTO Başkanı Avdagiç, Bakan Uraloğlu’na İstanbul iş dünyasının ulaştırma ve altyapı konusunda talep ve beklentilerini iletti. Avdagiç, İstanbul’un dinamik bir şehir olduğunu ve ihtiyaçlarının da her gün, tıpkı nüfusu gibi arttığını söyledi. Avdagiç, “O yüzden vurgulamak isterim ki, İstanbul tarihin, turizmin, ticaretin, finansın, sporun, kültürün başkenti ve merkezi olacaksa, hepsinden önce ulaşımın başkenti olmak zorunda. Bütün bunların olması, İstanbul için ‘sürdürülebilir ulaşım’ politikası uygulanmasıyla mümkün” dedi.

TOPLU ULAŞIM YASASI

Avdagiç, Toplu Ulaşım Yasası hazırlığını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Avdagiç, “Kendi nüfusu kadar yabancı ziyaretçiyi ağırlayan bir şehirde yaşıyoruz. Toplu taşıma imkanları ile bu alandaki sorunlar ve yolcu hakları İstanbul’daki yaşam kalitesini birebir ilgilendiriyor. İstanbul’da toplu taşımaya ve yaşam kalitesine önemli katkı sunacak Toplu Ulaşım Yasası hazırlığına İTO olarak gereken desteği vermeye hazırız. Bu yasanın büyük ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin küresel boyutta bir lojistik merkezi olmasına katkı vermek üzere AB Yeşil Mutabakatı paralelinde yenilenebilir enerji ile çalışan çekici, gemi, tren, uçak gibi yatırımları yapacak firmalar için teşvik sistemi oluşturulmasının yararlı olacağını da söyledi.

ÜRETİM VE İHRACAT

Dünya ve Türkiye ekonomisini de değerlendiren Başkan Avdagiç, Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 4-4.5 aralığında büyümesinin beklendiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Büyümenin daha çok üretim ve daha çok ihracatla ivmelenmesini arzu ediyoruz. Bunun için de 2024’te ve izleyen yıllarda büyüme hedefimizin, yatırıma ve ihracata dayalı iş, istihdam ve refah oluşturan kapsayıcı büyüme olacağına inanıyoruz. Enflasyonla mücadele için uygulanacak sıkı para ve maliye politikası, öngörüldüğü üzere büyüme üzerinde baskı oluşturabilir. Ancak uygulanan seçici kredi politikasıyla birlikte üretim ve ihracata yönelik doğru desteklerin, özellikle kaliteli büyümeye önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.” 

Avdagiç, enflasyonda bu yılın ikinci yarısından itibaren baz etkisinin de desteğiyle düşüş eğiliminin öngörüldüğünü, Türk özel sektörünün 2023’te ciddi bir ekonomik başarıya imza attığını söyledi. İhracatın 2023’te bir önceki yıla göre artışla kapandığını anımsatan Avdagiç, “İhracat yüzde 0.64 artışla 255.8 milyar dolar oldu. İthalatımız ise yüzde 0.51 azalarak 361.8 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığı da yüzde 3.20 düşüşle 106 milyar dolar seviyesine indi. Artırılan Eximbank kredileri, İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) finansman kolaylıkları ve selektif üretim desteklerinin de katkısıyla zayıf seyretmesi beklenen dış talebe rağmen 2024 yılı ihracatından da umutluyuz” dedi. 

GAZZE’DE İNSANLIK YOK EDİLİYOR

Avdagiç konuşmasında, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına da dikkati çekti. İsrail’in Gazze’de başlattığı katliamın üzerinden bugün itibarıyla 3 ay 4 gün geçtiğini hatırlatan Avdagiç, “İsrail’in yaptığı katliam, artık bir ‘insanlık savaşı’na dönüştü. İnsan olmayı başaramayanlar, Gazze’de insanı yok ediyor, insanlığı yok ediyor. Diliyoruz ki, aklıselim galip gelir ve bu vahşet, bu soykırım, bu katliam bir an evvel durur. Yine diliyoruz ki, 23 bin insanı acımasızca katledenler, bunun hesabını tarih önünde de yargı önünde de verirler” değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL’UN TRAFİĞİNE ‘İŞ DÜNYASI’ ÖNERİLERİ

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Meclis ve Komite üyelerinin talep ve önerilerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na iletti. İşte iş dünyasının bazı talep ve önerileri:

* Lojistik sektörüne ilişkin meslek yüksek okulu açılmalı.

* Araç muayene istasyonlarının sayısı artırılmalı, yük taşıması yapan araçlara özel muayene istasyonları oluşturulmalı ve bu istasyonlar pazar günleri de tam kapasite ile hizmet vermeli.

* Ulaşım Koordinasyon Merkezi UKOME’de İTO temsil edilmeli. 

* Engelli çalıştırmayla ilgili yasal düzenleme de taşımacılık sektörü için yeniden gözden geçirilmeli ve istisnai bir düzenlemeye gidilmeli.

* İstanbul’un batı yakasındaki 4 milyon yolcu, Büyük İstanbul Otogarı’na gitmek zorunda kalıyor. Hadımköy kavşağında ya da Ispartakule’de bir otogar yapılmalı.

* D2 ve B2 yetki belgeleri noktasında yerel yönetim uygulamaları ile mevzuat arasında bir birlik sağlanmalı. 

* Sürücü vizeleri için uzun süreli ve hızlı bir kanal oluşturulmalı. Burada özellikle vize alınan ülke ile ilk giriş yapılan ülkenin farklı olması durumunda büyük engellerle karşılaşılıyor.

* Profesyonel TIR sürücülerinde yaş sınırı uygulamasının kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. 70 yaşın üzerindeki şoförlerin bir sağlık raporu ile çalışmaya devam edebilmesinin önü açılmalı.

ULUSLARARASI YOL VE KORİDORLAR

* Orta Koridor’da etkin sistemler kurulmalı. Hindistan’ı Irak üzerinden Türkiye’ye, Mersin üzerinden de Avrupa’ya bağlayacak yol geliştirilmeli. 

* Türkiye, Irak üzerinden hem karayolu hem de demiryolu ile Basra Körfezi’ne bağlanmalı.  

* Akdeniz ve Kuzey Avrupa bölgesinde milli ve yerli konteyner hat işletmeciliği kurulmalı ve işletilmeli.

* Halkalı–Selanik arasında düzenli RoLa tren işletmeciliği hattı kurulmalı.

* Karadeniz’de Romanya RoRo hattı kurularak kara sınır kapıları geçişinde yaşanan yoğunluğun önüne geçilmeli.

* Akdeniz’de Mısır RoRo hattı kurularak Afrika’ya ve Ortadoğu bölgesine yapılan ihracat artırılabilir. 

HABER: ŞEREF KILIÇLI – BARIŞ CABACI

kadimosgb
reklam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
kadimosgb
reklam
reklam