DOLAR %
EURO %
ALTIN
BITCOIN 3044142-1,25%
İstanbul
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

vakıf
vakıf
reklam
RAMAZAN AYI FIRSATLARI, FIRSATÇILARI
871 okunma

RAMAZAN AYI FIRSATLARI, FIRSATÇILARI

ABONE OL
25/02/2025 20:16
RAMAZAN AYI FIRSATLARI, FIRSATÇILARI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
vakıf
vakıf

TÜIK verilerine göre % 99, başka kaynaklara göre 89.5’u Müslüman olan güzel ülkemizde bir Ramazan ayına daha giriyoruz.

kadimosgb

Gerçek sayıyı ve gerçek niyeti tam olarak bilemeyiz. Sadece büyük çoğunluğun Müslüman olduğunu ve bu ayın önemini biliyoruz. Yine de her sene aynı soruları soruyoruz. İftarlar, sahurlar nasıl olmalı, ramazanda nasıl beslenmeli, neler orucu bozar bu yıl yine muhtemelen tekrar edilecek. 

Ramazan ayı iyilik, başkasını düşünme, dini konulara daha fazla eğilme, insan olmanın, yardımlaşmanın, ahlaklı olmanın öğütlendiği, yaşantıya, davranışa, kul hakkına daha fazla dikkat edilmesi gereken bir ay. Yani bu konular için fırsat olmalı.

Hal böyle iken Ramazan daha gelmeden özellikle Ramazan ayında daha fazla talep gören gıda fiyatlarının, bayrama doğru talep gören bayram ihtiyaçlarının fiyatları neden artıyor? Hatta tamirat işlerinin bile Ramazan ayında fiyatı artıyor.

Ramazan Ayının Anlamı Neydi?

Bir grup üreticiler, ticaret yapanlar, esnaflar Ramazan ayını fahiş fiyat açısından mı fırsat olarak görüyor.

İnsanların gelenek ve alışkanlıklarından, dini duygularından faydalanıp Ramazan ayını fırsata çevirmek kendimi bildim bileli ne yazık ki hep duyduğum ve gördüğüm bir durum. Denetim mutlaka yapılıyor ama asıl denetim üretenin, satıcının, esnafın, iş yapanın vicdanında.

Elbette esnafın hepsi böyle değil, ahlaklı davranan, kazancının helal olmasına dikkat edenler hala var çok şükür ama azınlıkta.

Ticaret ahlakı en büyük sorunlarımızdan; Ahilik Kültürünü Araştırma Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Ahilik değerleri konusunda çalışan biri olarak bu yılın başında yazdığım bütün yayınlarda “2025 ticaret ahlakı yılı olsun, ticaret ahlakına dikkat edelim” demiştim. Hala “ Şimdi Ahilik Zamanı” kitabımda bahsettiğim gibi bu konularda ısrarcıyım.

Ahilik değerlerinin sadece esnaflar için değil, tüm iş alanları için toplumsal yaşam için geçerli olduğunu da unutmayalım.

Ramazan ayında ramazan gereklerine uygun davranmayı esnaftan, müşteriden, ticaret yapandan, toplumun her kesiminden Ahilik değerlerine (Ahilik sistemi değil o başka bir konu) uygun davranmayı, toplum odaklı olmayı, bu ayda iyi alışkanlıklar edinip devam ettirmeyi dileyelim.

Başkasından beklemek yerine önce kendimiz cömertlik, tövbe, doğruluk, hidayet, alçak gönüllülük, güvenilir olma, vefa, hak yememe, değer bilme konularını gözden geçirelim. Eski yazılarımda konular detaylı olarak var. Elbette anlayana. Anlamak istemeyen ya da Ahilik değerlerini özde değil, sözde ve reklam aracı olarak kullananlar çoğunlukta. Anlamayana Ramazan davulu da az.  Ramazan davulunun da eski anlamı kalmadı ne yazık ki.

İftar İle İmrendirmek

Bu Ramazan zengin iftar sofraları fotoğraflanıp sosyal medyada paylaşılmaz umarım. Herkesin yediği, içtiği kendine; “Bak ben ne kadar zengin bir sofradayım ve neler tüketiyorum“ görgüsüzlüğüne umarım kimse düşmez. Dostlarla iftar yapmak, gelenekleri devam ettirmek başka, iftar sofrası paylaşım görgüsüzlüğü başka;

İnsanları imrendirmek, şımarıklığını insanların gözüne sokmak, ayağına ayakkabı alamayan varken çeşit çeşit ayakkabısının fotoğrafını paylaşmak ve benzer davranışlar iyi bir şey değil.

Kendi korunaklı alanlarında yaşayanlar, sadece özel araçlarla seyahat edenler toplumun farkında değil.

Arada bir toplu taşımaya bininiz, sokaklarda farklı semtlerde dolaşınız. İftar sofrası paylaşma duygunuzun yerini belki yardımlaşma duygunuz alır, topluma katkı sağlarsınız.

Ramazanı toplum olarak özüne uygun yaşamak herkese iyi gelir. Herkes kendinden ve toplumdan sorumlu;

Ramazan iyi alışkanlıklar, insan ve toplum odaklı olmak, yardımlaşmak, akıllarda iyi bir iz bırakmak, iyi dualar almak için bir fırsat ayı.

Sözün özü; Bu Ramazan ayında toplum olarak hangi değerleri kaybetmeye ramak kaldı bir düşünelim derim. İyilik ve güzelliklerle dolu bir Ramazan diliyorum.

Not: Bu yazı yazarı tarafından organik zekâ ile yazılan özgün bir yazıdır.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN                                                

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./ Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: @tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan İnstagram: @mercantumay Linkedin: Tümay Mercan

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece www.loncahaber.com ’a link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi takdirde kanuni işlem yapılacaktır.

kadimosgb
    reklam

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    kadimosgb
    reklam
    reklam