Türkiye’ye yüksek döviz girdisi sağlayan ve her dönemde dinamizmini koruyan yapı sektörü, yerli ve yabancı tüm paydaşları ile bölgenin en güçlü iş birliği platformu Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ikinci gününde de gündemi belirleyen etkinlikleri ile sektöre yön vermeyi sürdürdü. “Tasarla Türet, Yapay Zeka ile Üret!” temasıyla teknolojinin gelişimi ve yapay zekanın yükselişi, tasarımın evrimi, inovatif malzemeler ve uygulamalar tartışıldı.
Türkiye yapı sektörünün nabzını tutan ve 46. kez kapılarını açan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, yapı inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında 10.000’den fazla uluslararası profesyonel alıcıyı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ağırlamaya devam ediyor. 55 bin ziyaretçinin beklendiği fuar, sektördeki önemli kurum ve kuruluşların iş birliğinde, inşaat sektörüne yön veren son gelişmeleri gündeme taşırken, her yıl düzenlediği “VIP Alım Heyeti Programı” ile bu yıl 70 ülkeden 400’ün üzerinde yabancı satın almacıya ev sahipliği yapıyor.
Dört gün sürecek fuarın ikinci günü, “Tasarla Türet, Yapay Zeka ile Üret!” teması ile tasarımın evrimi, teknoloji ve yapay zeka ile ilgili yenilikler ele alındı. 3D modelleme, akıllı malzemeler ve tasarım süreçlerindeki dönüşüm, malzeme teknolojilerindeki devrim ve akıllı binaların yaratıcı potansiyeli gibi konular, sektördeki ileri düzey çözümler ve yapay zeka destekli sürdürülebilir mimarlık tartışıldı.
Salon Architects Kurucusu, Mimar Alper Derinboğaz’ın eş küratörlüğünü yaptığı bu özel günün panelleri Sanatçı ve Eğitmen Bager Akbay’ın “Yapay Zeka Okuryazarlığı” adlı açılış konuşması ile başladı. Yapay zeka uygulamalarının metin yazımı ve görsel yaratımında nasıl kullanılacağını anlatan Akbay, gelecekte kişiselleştirilmiş filmlerin izlenebileceğini ve arayüzlerin yok olacağını, akıllı ev ve IoT uygulamalarının artacağını açıkladı.
“Tasarım Teknolojilerinde Devrim: Yapay Zeka, 3B ve IoT” konusuyla Atlas Space CEO’su Ahmet Burçin Gürbüz moderasyonunda gerçekleştirilen panelde, Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Asena Kumsal Şen Bayram ve Dex Cook CEO’su ve Girişimci Recai Üçok , yapay zeka ile 3D modelleme ve IoT’nin etkileşimini ele aldı.
2029 yılında dünyadaki bütün bilginin işlenmiş olacağını vurgulayan Burçin Gürbüz, “Teknolojiden önce korkuyoruz, ancak konforunu görünce de standart hale geliyor. İnsanlara bu durumu göstermek gerekiyor. Herşey çok hızlı gelişiyor, saatlerce süren işlemler bir dakikada gerçekleşiyor. 2029 yılında genel yapay zeka oturmuş ve dünyadaki bütün bilgi işlenmiş olacak. Sonrasında da insanlar için ‘düşünebilme’ ve ‘yaptırabilme’ gücü öne çıkacak. Bu nedenle mimar olarak herşeyden biraz bilmek gerekiyor” dedi.
Dex Cook CEO’su ve Girişimci Recai Üçok ise “Büyük firmalar takımda olmayacak, hızlı dönüşümler görüyoruz. Dijital mimari bu hızlı dönüşümde ne yapacak merak konusu” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Urban Atölye & Tuşpa NK, Mimar Nilüfer Kozikoğlu moderasyonunda “Dijital ve Fiziksel Doku: Mekan Malzeme Sentezi” isimli panelde akıllı malzemeler ve tasarım süreçlerindeki dönüşüm ile malzeme teknolojileri Yapı Arena Sahnesi’ne taşındı.
Yeni teknolojilerin yeni malzeme ihtiyacı doğurduğuna vurgu yapan Parametric Architecture Kurucusu Hamid Hassanzadeh, “Yeni yapı teknolojileri, yeni malzemeler de gerektiriyor. Algoritmalarla malzemeler optimize ediliyor. Hiç çizim yapmadan üretime gönderilen koltuklar var mesela… Belirli yapay zeka uygulamaları çok yararlı, büyük katma değer sağlıyor. Yeni teknolojiler, yeni fırsatlar getiririyor. İki cümle ile tarif edip, üç boyutlu bir tasarımı birkaç dakika için karşısınızda görebilmeniz mümkün” dedi.
Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç.Dr. Sabri Gökmen moderatörlüğünde “Akıllı Binaların Yaratıcı Potansiyeli: Yapay Zeka Destekli Mimarlık” adlı oturumda akıllı binaların yaratıcı potansiyeli ve yapay zeka destekli sürdürülebilir mimarlık gündeme getirildi.
Mimarlıkta yaşanacak değişimleri açıklayan Toros & Partners Kurucusu Derya Toros, “Dünya bir şekilde dijitale dönecek. Yapay zeka ile daha multidisipliner kişiler, teknoloji, sanat ve farklı iş kollarını birleştirenlerin kalacağını düşünüyorum. Mimarlıkta malzeme, AR-GE süreçleri değişecek. Bilim de değişecek” şeklinde konuştu.
Moderatörlüğünü Degostudio ve Studio OM Kurucu Ortağı, Özge Meriç’ün yaptığı “Mimarlıkta İşbirliği Aracı Olarak Teknoloji” adlı son panelde teknolojinin içşelleştirilmesi ve yeni işbirlikleri örnekleri tanıtıldı.
Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu!
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, her yıl olduğu gibi bu yıl da Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri’ni sahipleri ile buluşturdu. Birbirinden değerli markaların yarıştığı ödül töreninin kazananları şu şekilde oldu:
Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2024’e Özel İskele-Kalıp Salonu!
Fuarda bu yıl, katılımcı firmaların etkileşimini artırmak için İKSD ve ICA Build Fuarcılık A.Ş. iş birliğiyle, İskele Kalıp firmalarına özel bir salon oluşturuldu. İskele-Kalıp Sanayicileri Derneği üye firmalarının da yer aldığı bu özel salonda, katılımcılar ürünlerini sergileme ve yeni iş bağlantıları kurma fırsatı buluyor. Formun Üstü
Fuar deneyiminizi zenginleştirmek, sektöre yön veren mimar ve uzmanlar ile tanışmak, bilgi ve ilham almak için davetlisiniz! Fuar programını takviminize şimdiden kaydedin.
GENEL
7 gün önceGENEL
8 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
8 gün önceEKONOMİ
12 Aralık 2024FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
12 Aralık 2024RÖPORTAJ
12 Aralık 2024RÖPORTAJ
12 Aralık 2024