DOLAR 34,2692 0.07%
EURO 37,6506 0%
ALTIN 2.888,060,05
BITCOIN 2137612-0,31%
İstanbul
23°

AÇIK

05:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

SOSYAL MEDYA İÇERİK ÜRETİCİLERİNE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI GETİRİLDİ
95 okunma

SOSYAL MEDYA İÇERİK ÜRETİCİLERİNE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI GETİRİLDİ

ABONE OL
27/09/2024 08:12
SOSYAL MEDYA İÇERİK ÜRETİCİLERİNE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI GETİRİLDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal medya içerik üreticilerinin yapmış oldukları faaliyetler kapsamında elde ettikleri kazançların gelir vergisinden istisna edileceği düzenlendi. Buna göre 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na 7338 sayılı Kanunla 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere eklenen 20/B maddesinde; “İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.” hükmü yer almaktadır.

Günümüz dünyasında yaşanan dijital çağ ile birlikte bilinen meslek grupları da büyük ölçüde değişime uğramış ve adeta teknolojik gelişmeler ile insanların sosyal ağ platformlarında var olma ihtiyacına dayalı yeni meslek grupları ortaya çıktı. Geniş anlamda sosyal medya içerik üreticisi tabiri ile ifade etmiş olduğumuz bu kitleler sosyal medya üzerinden çeşitli şekillerde içerik üretmekte ve dolayısıyla bunun karşılığında bir gelir elde ediyor.  Elde edilen gelirin vergiye tabi olabilmesi adına kanunda değişikliğe gidildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akalp Hukuk Bürosu Kurucusu Av. Ahmet Volkan Akalp, “Değişiklik öncesinde sosyal medya üzerinden paylaşım yapan gerçek kişi içerik üreticisi olan mükelleflerin elde ettikleri gelirlerin ticari kazanç kapsamında değerlendirilmesi ve bu nedenle gelir vergisine tabi tutulan mükelleflere birtakım yükümlülükler getirilmesi söz konusu iken yapılan bu düzenleme ile birlikte diğer usule nazaran daha kolay ve basit bir yöntem tercih edilerek sosyal medya üzerinden içerik üreten mükelleflerin gelir vergisinden istisna edilmesi yolu tercih edildi.” dedi.

Kanun Sosyal Medya İçerik Üreticileri ve Uygulama Geliştiricileri Kapsıyor

Gelir vergisinde istisnanın kapsamını da açıklayan Akalp, “Bu istisnadan, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses ve video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanacak olmakla bu kişilerin işbu faaliyetleri neticesinde elde ettikleri kazançları gelir vergisinden istisna edilecektir. Burada bahsi geçen kazanç kelimesi geniş bir anlamda ele alınmalıdır keza sosyal medya ve reklamcılık alanlarının da genişlemesiyle birlikte bu meslek grupları dahilinde kazanç kapsamında ele aldığımız hususlar her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle burada kazanç kapsamına reklam gelirleri, sponsorluk, satış gelirleri, ücretli abonelik gibi unsurlar eklenebilmektedir. İşte sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden herhangi bir içerik paylaşan içerik üreticisi bundan herhangi bir gelir elde ediyor ise yine aynı şekilde akıllı telefon/tablet gibi cihazalar için uygulama geliştiren kişilerin uygulama sitelerinden veya satış platformlarından elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna edilecek.” dedi.

İstisnadan yararlanabilmek için şartları da sıralayan Akalp; 

  • İstisna belgesinin alınması,
  • İstisna belgesi ile Türkiye’ de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi,
  • Bu madde kapsamında kazançları toplamı GVK’nın 103’üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması (2024 Yılı için 3.000.000 TL) gerekmektedir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r