İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan yoğun kaygı ve korku dikkat çekti. Medipol Sağlık Grubu’ndan Klinik Psikolog Sermin Bozbağ , “Deprem anında yaşanan korku, kişinin doğal savunma tepkisidir. Ancak bu durum uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan destek alır” dedi.
İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 6.2 büyüklüğündeki deprem, büyük korku ve kaygıya neden oldu. Anında yaşanan depremle yoğun kalplerde doğal ve insanın hayatta kalmasına izin verilmesine bağlı olarak Medipol Koşuyolu Hastanesi’nden Klinik Psikolog Sermin Bozbağ , özellikle güvenlik hissinin sarsılmasıyla birlikte bireylerde geçici veya kalıcı psikolojik etkilerin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Sonrasında depremin bir süre devam etmesinin normal olduğunu ifade etmeyen Bozbağ , bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması için hem kendileriyle hem de aile bireyleriyle özellikle de çocuklarla doğru iletişim kurmanın önemini vurguladı.
GÜVENLİK ALGISINDAKİ BOZULMA KORKUYU TETİKLER
Anlık deprem kişinin kendini güvende hissetmesinin ortaya çıktığını anlatıyor Bozbağ , “Bu gibi günlük hayatın akışını tutar. Kalp çarpıntısı, baş dönmesi, sersemlik, nefesler alamıyormuş gibi hissetme gibi yaşarsınız. Bu da son derece doğaldır” dedi. Korkunun bozulmasının güvenlik algısındaki performansının yattığını söyleyen Bozbağ , bu süreçte kişinin kendini yeniden güvende hissetmesi için çeşitli aşamaların atılımının önemine dikkat çekti. Deprem korkusuyla başlamada hazırlıklı olmanın ve plan yapmanın etkili olduğunu vurgulayan Bozbağ , ailedeki iletişimin de bu sürecin önemli olduğunu belirtti. “Depremden önce çocuklarla ilgilenir, evde güvenli çatlakların varlığının belirlenmesi, depremi oyuncaklarla anlatılması gibi hazırlıklar çocukların bu süreci daha az travmatik geçirmesine katkı sağlar” diyen Bozbağ , bu türdeki güvenlik hissini artırdığını söyledi.
DEPREM ÇANTASI HAZIRLAMAK GÜVEN HİSSİNİ ARTIRIR
Kişinin kontrol edebildiği unsurlara odaklanmanın psikolojik olarak tedavi edildiğini ifade eden Bozbağ , “Deprem çanta dosyası, evin sağlamlığı hakkında bilgi toplama, güvenli alanların belirlenmesi gibi adımları kişinin güç kazanır. Depremin ardından oluşan kaygının bir süre devam etmesinin doğal olduğunu ifade eden Bozbağ , “Ancak bu şekilli bir ayı geçiyorsa veya kişinin günlük rutinlerini sürdürmekte zorluklarsa, uykusuzluk, kabuslar, ani irkilmeler yaşamaksa mutlaka bir uzmandan destek alınarak” dedi. Bozbağ , yoğun kaygıyla yaşayacağını, “Şu anda güvendeyim, ailem güvende” gibi telkinlerle rahatlamaya çalışmanın etkili bir yöntem olduğunu ekledi.
EBEVEYNLER SAKİN OLURSA ÇOCUKLAR DA SAKİN OLUR
Depremden en çok etkilenen gruplardan birinin çocukların olduğunu hatırlatan Klinik Psikolog Bozbağ , ” Anne baba endişesi içinde çocuk da kendisini duyabilir. Bu nedenle ebeveynlerinin ayrı ayrı çalışması düzenlemeye çalışması, diyaframdan nefes alma egzersizleri yapmalıdır. Ayrıca çocukla öğreniminin yaş durumuna göre anlayabileceği şekilde konuşmalı, onun da kendisini rahatlatabilmesine desteklidir” dedi. Bozbağ , deprem gibi doğal afetlerin sadece fiziksel değil, psikolojik etkilerinin de belirtildiği şekilde özetledi: “Korku hissi çok doğal. Ancak bu korku hayatı zorlaşacak, kişi sürekli tehdit altında hissediyorsa, profesyonel olarak destek alınmaması ihmal edilmeli.”
GAYRİMENKUL - OTOMOBİL
3 saat önceGAYRİMENKUL - OTOMOBİL
1 gün önceRÖPORTAJ
8 gün önceGENEL
25 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
18 Haziran 2025RÖPORTAJ
18 Haziran 2025GENEL
18 Haziran 2025