Tarım değer zincirini dijitalleştirerek sektörü ürün tedariği ve hızlı finansman ile buluşturan Tarfin, 2023 yılını hem Türkiye’de hem de Doğu Avrupa’da güçlü bir büyüme ivmesi ile tamamladı. Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, Türkiye ve Romanya’da satışlarımızı konsolide ciroda yüzde 35’in üzerinde büyüttük. İkisi Gelir Korumalı Paket olmak üzere 26 VDMK ve 7 SUKUK ihracı gerçekleştirdik. Sürdürülebilir tarım modelimizi yurtdışına da taşıdık. Romanya’da ilk yılımızı tamamladık. Bundan sonraki hedefimiz Doğu Avrupa. Polonya için planlarımızı hazırlıyoruz” dedi.
Finans ve teknoloji alanlarında yenilikçi çözümleri ile öne çıkan Tarfin, 2023 yılı içerisinde Türkiye ve Doğu Avrupa’da gösterdiği etkileyici büyümeyle sektördeki lider konumunu sağlamlaştırdı. Konsolide ciroda yüzde 35’in üzerinde bir artış gösteren şirket, Türkiye ve Romanya’daki satışlarını 85 bin ton tarım girdisi üzerinden gerçekleştirerek, 5600’den fazla köydeki çiftçilerin üretkenliğine önemli katkılar sağladı. Tarfin aracılığıyla sunulan gübre ve tohumlar, çiftçilerin işlediği yaklaşık 555 bin hektarlık verimli toprağa, yani yaklaşık 782 bin futbol sahasına eşdeğer bir alana can suyu oldu. Tarfin, tarımsal üretimdeki destekleyici rolü ve sürdürülebilir tarım vizyonunu, sunduğu bu desteklerle daha da pekiştirdi. Teknoloji tarafında ise Tarfin Mobil uygulamasının 2023 yılında kaydettiği yüzde 150’lik ciro artışıyla kullanım oranlarında ciddi bir yükseliş kaydeden Tarfin, çiftçilere tarım bayilerinin fiyatlarını karşılaştırma ve en uygun ödeme koşullarına göre alım yapma imkanı sunarak sektördeki yenilikçi duruşunu sürdürdü.
26 VDMK, 7 SUKUK ihracı gerçekleştirildi
Çiftçinin girdi ihtiyacını kurumsal yatırımcılarla da buluşturarak tarımın sürdürülebilirliği için önemli adımlar atan Tarfin, 2023 yılsonu itibariyle ikisi Gelir Korumalı Paket olmak üzere 26 VDMK ihraç gerçekleştirdi. 2023’ün son günlerinde 225 milyon TL değerindeki, bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük ihraca imza atan Tarfin, toplamda 1,8 milyar TL’nin üzerinde bir ihraç tutarına ulaştı. Tarfin ayrıca 7 adet SUKUK ihracı gerçekleştirdi ve toplamda 500 milyon TL ihraç değerine ulaştı. İhraç yatırımlarını yurtdışına da taşıyan Tarfin, hem şirket vizyonunu hem de etki alanını genişletmek amacıyla uluslararası şirketlerle çalışan öncü kuruluşlardan Symbiotics ile Romanya için de bir projeye imza attı.
62 bin çiftçiye ve 1900 bayiye ulaştı
Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, “Tarfin olarak tarımı desteklemeye ve güçlü bir ekonominin önemli yapı taşlarından çiftçilerin yanında olmaya devam ediyoruz. Kamu tarafından etki alanı geniş projelerin gerçekleştirilmesi, tarımın gelişimi için oldukça elzem bir konu. Ancak bu noktada özel sektöre de büyük görev bir görev düşüyor ve Tarfin olarak biz de bu sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Geldiğimiz noktada çözümlerimiz ve hizmetlerimizle 62 bin çiftçiye ve Romanya ve Türkiye çapında 1900’ü aşkın tarım bayisine ulaştık. Tarım tedarik zincirinde farklı çözümlere imza atarak çiftçiye fayda sağlamak, bizim en önemli özelliğimiz. Kurumsal finansman modelleri ile maliyetleri düşürerek, çiftçilerimize daha fazla destek oluyoruz. Son olarak 2023 yılında hayata geçirdiğimiz Gelir Korumalı fiyatlama politikasıyla, çiftçilerimizin piyasa değişikliklerinden etkilenmeden üretim yapmasına katkı sunduk. Teknolojik ve iş geliştirme yatırımlarımızı sürdürerek büyümemizi 2024 yılında daha da ileri götürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Romanya’da 1 yıl geride kaldı, sırada Polonya var
Tarfin’in sürdürülebilir tarım modelini yurtdışına da taşıdıklarını belirten Mehmet Memecan, 2024 yılı planları ile ilgili şunları söyledi: “Gerçekleştirdiğimiz sermaye yatırımları ile teknolojilerimizi geliştirmeye, ekibimizi büyütmeye ve tarım tedarik zincirini daha da iyileştirmek için yeni iş modelleri geliştirmeye 2024 yılında da devam ediyoruz. Çözümlerimizi sadece Türkiye’de değil, Doğu Avrupa başta olmak üzere farklı coğrafyalarda da yaygınlaştırma hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Özellikle Romanya’dan başlayan yurt dışı açılımımız da hem ülkemiz hem de fintek sektörü açısından önemli bir itici güç oldu. Romanya’daki ilk yılımızı tamamladık, ulusal düzeyde ve lokalde olmak üzere 120’den fazla satış noktasına ulaştık. Bundan sonraki hedefimiz ise Doğu Avrupa’da adımlarımızı genişletmek. Polonya için planlarımızı hazırlıyoruz. Hem ülkemizin önde gelen hem de uluslararası finansman kaynakları ile yaptığımız anlaşmalarla üreticiden tüketiciye giden yolda katma değer oluşturmaya ve yeni ülkelere açılmaya devam edeceğiz.”
RÖPORTAJ
4 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
08 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
08 Ekim 2024GENEL
08 Ekim 2024GENEL
08 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
08 Ekim 2024RÖPORTAJ
08 Ekim 2024