DOLAR 34,2665 0.04%
EURO 37,6321 -0.04%
ALTIN 2.909,86-0,39
BITCOIN 21632340,86%
İstanbul
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İstanbul Ticaret Odası (İTO): Finansman için somut adımları heyecanla bekliyoruz
340 okunma

İstanbul Ticaret Odası (İTO): Finansman için somut adımları heyecanla bekliyoruz

ABONE OL
17/08/2023 23:07
İstanbul Ticaret Odası (İTO): Finansman için somut adımları heyecanla bekliyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İTO Başkanı Avdagiç, Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Finansman konusunda arzu ettiğimiz noktada değiliz. Hazine ve Maliye Bakanımız 1.5-2 ay içinde finansmana erişim konusunda somut adımlar atılacağıyla ilgili bize bilgi verdi, bunu heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

Kredi maliyetlerinin arttığını belirten Avdagiç, “Bazı bankaların, ağırlıklı özel bankaların, faizlerdeki artışa ilave olarak ticari kredilerde komisyon, vadesiz mevduat tutma şartı gibi dolaylı maliyetlerle krediyi anons edilenden daha pahalı hale getirdiklerini görüyoruz. Piyasanın işleyişini bozan bu türden suistimallere fırsat verilmemesi gerekiyor” dedi.

Enflasyonla mücadelede gıda başlığının üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, şunları söyledi: “Temmuz ayında gıda enflasyonunu yüzde 8.61 olarak ölçtük. Yaz, enflasyonun eksi değer aldığı bir dönem. Yazın ortasında bu gıda enflasyonunu tetikleyen unsurları analiz edip gerekli önlemler alınmalı.”

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL / ŞEREF KILIÇLI / BARIŞ CABACI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın ağustos ayı olağan Meclis Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada; geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ankara’da toplantı gerçekleştirdiklerini, toplantıda finansmana erişim konusunun gündeme geldiğini belirtti. Hükümetin enflasyonla mücadeleyi öne alan, ihracat ve üretimi destekleyen yaklaşımının, reel sektörün beklentileri ile örtüştüğünü belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Biz de bu iki hususun birlikte götürülmesini arzu ettiğimizi dile getirdik. Ama aynı zamanda şu anda çok yoğun şekilde yaşadığımız finansmana erişim başta olmak üzere beklentilerimizi ekonomi yönetimi ile paylaştık. Finansman konusunda ifade etmem gerekir ki, arzu ettiğimiz noktada değiliz. Ankara’daki toplantıda Hazine ve Maliye Bakanımız 1.5-2 ay içinde finansmana erişim konusunda önemli, olumlu somut adımlar atılacağıyla ilgili bize bilgi verdi. Bunu heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz.”

KREDİ MALİYETİ

Avdagiç, “Bazı bankaların faiz oranlarındaki artışa ilave olarak ticari kredilerde komisyon, vadesizde mevduat tutma şartı gibi kredi maliyetini aşırı pahalı hale getiren uygulamalara yöneldiklerini duyuyoruz” dedi. Avdagiç, Merkez Bankası’nın sadeleştirme adımlarıyla kredi mekanizmasındaki tıkanıklığın ve finansmana erişimdeki zorlukların aşılması yönünde işaretler alınmaya başladığını söyledi. Bu gelişmeyi önemli bulduklarını belirten Avdagiç, bununla birlikte bazı bankaların kredi maliyetini aşırı pahalı hale getiren uygulamalara yöneldiklerini kaydetti. Avdagiç, “Piyasanın işleyişini bozan bu türden suistimallere fırsat verilmemesi ve hızla caydırıcı tedbirlere başvurulması gerektiğini vurgulamak istiyoruz” dedi.

TOPYEKÛN MÜCADELE

İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye ekonomisinin önemli bir dönüm noktasında olduğunu vurguladı. Bu dönemde enflasyonla mücadeleyi, tüm ülke olarak topyekûn şekilde sürdürmek gerektiğini belirten Avdagiç, “Bu mücadelede kısa dönemli olarak elbette bazı sıkıntılar yaşanacaktır. Ancak kararlı, etkili ve doğru yöntemlerle verilen bir mücadele, başarının temel anahtarı olacaktır” ifadelerini kullandı. Başkan Avdagiç, enflasyonla mücadelenin başlatıldığı bu süreçte uygulanacak para ve maliye politikasının, üretim-istihdam-ihracat sacayağı ile uyumunun önem taşıdığını kaydetti. Avdagiç, devamında şunları söyledi: “Bu senkronizasyonu ne kadar sıkı örtüştürebilirsek, enflasyonla mücadele ederken, üretimi, ihracatı ve istihdamı korumada o derecede başarılı olacağımıza inanıyoruz. Yeni dengelenme sürecinde temel beklentimiz, üretimin ve ihracatın en etkili araçlarla desteklenmesi ve durgunluğa yol açabilecek risklerden ari tutulmasıdır.”

ŞOK TEDBİRLER

Bu dönemde, fiyat ve finansal istikrar başta olmak üzere ekonomi politikasında rasyonele dönüş için atılan adımların sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğini kaydeden Avdagiç, “Şok tedbirler uygularken, olası yan etkileri dikkatle izlemeli ve gereken tedbirleri süratle alma yoluna gitmeliyiz” dedi. Avdagiç, yeni ekonomi yönetiminin verdiği mesajlar ve TCMB’nin gerek enflasyonla mücadeleye yönelik sergilediği kararlılığın, gerekse de faiz politikasındaki rasyonel tutumunun uluslararası finans çevrelerinde de karşılık bulmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

GIDA ENFLASYONU İYİ ANALİZ EDİLMELİ

Şekib Avdagiç, enflasyonla mücadelede ‘gıda’ başlığının üzerinde özellikle ve hassasiyetle durulması gerektiğini vurguladı. Dünyanın 10 büyük tarım üreticisinden biri olan Türkiye’nin bu seviyedeki gıda enflasyonunu hak etmediğini belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Bu sorunun süratle masaya yatırılması, gıda enflasyonunu besleyen unsurların acilen kaldırılması gerekiyor. İTO olarak temmuz ayındaki gıda enflasyonunu yüzde 8.61 olarak ölçtük. Oysa temmuz, geleneksel olarak meyve-sebzedeki yaz ucuzluğunun etkisiyle enflasyonun eksi değer aldığı bir aydır. Yazın ortasında yüzde 9’a yakın olan gıda enflasyonunu tetikleyen unsurları analiz edip gerekli önlemleri almak durumundayız.”

TARIM STRATEJİK SEKTÖR

Gıdanın dünya genelinde ‘stratejik’ sektör olarak tanımlandığını, savunma sanayinin bile önünde görüldüğünü kaydeden Şekib Avdagiç, “Türk çiftçisinin yaş ortalamasının 55’e yükseldiğini biliyoruz. Böyle gidersek, bu nesil, tarım üretimi yapan son nesil olacak. Tarımda genç kalmadı; bu sürdürülebilir bir durum değil. Dolayısıyla hiç zaman kaybetmeden, çiftçiliği ve tarımı gençlerimizin gündemine sokmalıyız. Gençlerimizi, çiftçilerimizi toprakla barıştırmalı, kentten köye göçün yolunu açmalıyız. Türkiye mevcut yapılanlara ilave olarak, bugünden tarım için daha güçlü bir kurgu ve strateji yaparsa, uzun yıllar bunun karşılığını alacaktır. Buna kesinlikle inanıyoruz” dedi.

CDS PUANI 400’ÜN ALTINDA 

Başkan Avdagiç, Türkiye’nin kredi temerrüt riskini ifade eden CDS puanının Eylül 2021’den bu yana ilk kez 400 seviyesinin altına gelmesinin de önemli bir gösterge olduğunu, CDS’in gerilemesinin yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algılarını ve dış borçlanma maliyetini önemli ölçüde aşağı çektiğini kaydetti. Avdagiç, “Umuyoruz ki, kısa sürede yabancı yatırımcı girişlerinde bir hızlanma göreceğiz” dedi.

ÜNİVERSİTEDE REKOR DOLULUK BEKLİYORUZ 

Üniversite tercih sonuçlarının 25 Ağustos’ta açıklanacağını hatırlatan İTO Başkanı Avdagiç, şu bilgileri verdi: “İstanbul Ticaret Üniversitemizin, bu sene doluluk oranında yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz. Elimizdeki ön bilgiler bunu işaret ediyor: YKS sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından üniversitemizin hem Sütlüce hem de Küçükyalı yerleşkelerinde açtığımız tanıtım günlerine ilgi, geçen senelerin katbekat üzerindeydi. 7 Ağustos 2023 öğle saatleri itibariyle Sütlüce’yi 2120, Küçükyalı’yı 1580 üniversite adayı ziyaret etti. Kongre Vadisi’nde düzenlenen fuarda ise 1153 kişi ağırlandı.”

SOFTITO’YA 10 BİN BAŞVURU

İTO’nun önemli projelerinden SoftITo’nun ilk mezunlarını verdiğini hatırlatan Başkan Avdagiç, şöyle konuştu: “Mezuniyet töreniyle bir hayalimizi daha gerçekleştirmek, ‘Çağını takip eden, çağına yetişmeyi hedefleyen bir gençlik yerine; çağının önünde gitmeyi amaçlayan bir gençlik yetiştirmek’ için önemli bir eşiği geride bıraktık. 2 yıl süren hazırlık çalışmalarımızın somut meyvesini de böylece almış olduk. SoftITo ile gençlerimizin sadece kollarına değil, zihinlerine de altın bilezik takmalarını sağladık. İTO olarak, SoftITo Yazılım Bilişim Akademisi ile İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’de bir yazılım rüzgarı estirmek hedefiyle yola çıktık. Hamdolsun, bu rüzgarı estirdik. Çünkü SoftITo Yazılım ve Bilişim Akademimize, 10 bin başvuru oldu. Akademimize Azerbaycan, KKTC, Almanya, İsviçre, Avustralya, Fransa ve Karadağ gibi ülkelerden de müracaat olması, bu rüzgarı Türkiye dışında da estirdiğimizi gösteriyor.”

MECLİS’TEN YANSIMALAR

Meclisin çözüm önerileri ekonomiye hayat veriyor

İstanbul Ticaret Odası ağustos ayı olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan İTO Meclis Başkan Yardımcısı Sultan Selim Şimşek, ekonomiyi etkileyen hassas dengelere ve sektör temsilcilerinin mesajlarının önemine değindi. 

Şimşek konuşmasında, “Sizler de takdir edersiniz ki, ekonomi ve ticaret çok hassas dinamiklere sahip. En ufak menfi gelişme halinde anında yönünü aşağıya çeviren bir grafik söz konusu. Bu gelişmelerin çok yakından takibinin yapılması, analizlerinin gerçekleşmesi, risk profillerinin çıkarılması ekonomimiz açısından son derece önemli. Meclisimizin toplantıları işte bu açıdan son derece kıymetli” dedi. 

RİSK TESPİTİ

Meclis Başkan Yardımcısı Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: “Ekonomi hayatımızın hemen hemen her boyutunu kapsayan 81 komitemiz, bu gelişmeleri bir taraftan yakından takip ederken, diğer yandan da risk faktörlerini ve alanlarını belirleyen çalışmaları yürütüyor. Ardından da sıkıntı yaşanan alanlarda çözüm önerileri geliştiriyorlar ve bunları Meclisimizde paylaşıyorlar. İfade edilen riske karşı geliştirilen bir tedbirin; binlerce, on binlerce çalışanı olan sektörlere hayat verebileceğini, ülke ekonomisinin girmesi muhtemel bir darboğazı engelleyebileceğini, yeni pazarlar işaret edebileceğini düşündükçe bu kürsüde edilen her kelimenin, Türk ekonomisinin istikrarı ve güçlenmesi için çok büyük değeri olduğuna inanıyorum. Bu açıdan sadece sektör mensuplarımızın değil, sadece İstanbul iş dünyamızın değil, sadece ekonomi muhabirlerinin değil, bütün Türkiye’nin gözü ve kulağının bu kürsüde olması gerekir diye düşünüyorum.”

ZAFERLER AYI

Sözlerini tamamlarken ağustos ayının zaferler haftası olduğunu hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu: “1071 Malazgirt ruhunu yeniden yaşadığımız bu haftada bize Anadolu’nun kapılarını açan büyük komutan Sultan Alparslan’ı ve onun kahraman askerlerini coşkuyla, minnetle ve şükranla anıyoruz. Sevr’de bizim varlığımızı ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiler, başaramadılar. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ve Milli Mücadelemizin kahramanları tarafından durduruldular. 26 Ağustos’ta Dumlupınar Zaferi ve 30 Ağustos taarruzuyla 9 Eylül’de işgalciler bu topraklardan sökülüp atıldılar. Ekonomik, kültürel ve siyasi her türlü saldırıya karşı Malazgirt, Dumlupınar, 30 Ağustos ruhuyla savaşıyoruz.” 

BİNALARIMIZI DEPREME HAZIRLAMALIYIZ

Mustafa Cantürk-Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi: İstanbul’daki özel sağlık kuruluşlarının yarısından fazlası 2000 yılından önce, yani eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış. Bizim yeni deprem yönetmeliğine uygun binalara geçmemiz gerekiyor. Yeni binalar, deprem ve yangın yönetmeliğine uygun olmalı. Mevcutta sağlık kuruluşlarına uygun bina sayısı yeterli değil. Sıfırdan bina yapmak gerekiyor fakat ekonomik durum buna uygun değil. Deprem ve yangın yönetmeliğine uygun binalara geçerken Sağlık Bakanlığı yönetmeliği için eski kazanılmış haklar da devam etmeli. Bu konuda Sağlık Bakanımızla görüşme talebimiz var. İTO yönetiminden talebimiz, bu konuya öncülük edin. Özel sağlık kuruluşlarımızı da depreme hazır hale getirelim.

AKTİF İTO ÜYELERİNİN GSYİH’YE KATKISINI ÖĞRENMELİYİZ

Dr. Kayıhan Özdemir Turan-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: Bu kürsüden gündeme getirilen konuların iş planına dahil edilmesi, hepimizin motivasyonunu artırır. Mesela Cumhuriyetimizin 100. yıl kutlamalarının bütçeye ilave edilmesi güzel bir örnekti. Kutlama programlarının detayları konusunda da bilgi talebimiz var. İlimiz bazında, tüm komitelerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak, kamu spotları gündemde mi öğrenmek istiyoruz. İTO üye sayısı konusunda, pasif üye sayısının belirlenmesi talebimiz var. Ayrıca aktif üyelerin GSYİH’ye ve ciroya katkısını öğrenmek istiyoruz. Önerilerimiz empati yaparak değerlendirilmeli. 

NET İHRACATÇI KAVRAMI DEĞİŞSİN 

Ali Bakaner-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: İşletmelerin net ihracatçı olabilmeleri için ithalat yaptığı oranın yüzde 10’undan fazlası kadar ihracat yapması gerekiyor. Firmalar net ihracatçı konumuna geçince çeşitli kredilerden faydalanabilecekler. Türkiye demir dışı metallerde yeterli hammaddeye sahip değil. Bu yüzden ülke olarak net ihracatçı olamıyoruz. İş kazalarında tazminat davası açma süresi 10 yıl; çok uzun bir süre. Bu sürenin 5 yıla düşürülmesini istiyoruz. KOBİ tanımının yeniden düzenlenmesini ve kapsamının genişletilmesini istiyoruz.

ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Saadet Gülümser Yıldırım-İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: Kredi faizleri çok yükseldi. Hiçbir işletme böyle bir finansal yükle hareket edemez. Ekonomik olarak firmalar çok zor durumda. Acil bir çözüme ihtiyacımız var. İşletmeler eleman bulmakta çok zorlanıyor. Her oda elaman ihtiyacının giderilmesi için özel projeler geliştirmeli. 

BELGE SORUNUMUZ ÇÖZÜLMELİ

Ahmet Ural-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Depremde ülke olarak zor bir süreçten geçtik. Deprem, çadır ve branda sektörünün ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Kamu kuruluşları olası afet için stok çalışmaları yapıyor. Ancak ihaleler için firmalardan ustalık ve kalfalık belgesi talep ediyor. Belgesi olmayan ihalelere giremiyor. İhracat da yapamıyor. Sektör olarak, kalfalık ve ustalık belgesini alamıyoruz. Mesleki Eğitim Merkezi, sektörümüzün Milli Eğitim Bakanlığı’nın tanımında olmadığını söylüyor. Kalfalık ve ustalık belgesi sebebiyle sektör bir çıkmazda. Çadır ve branda sektörü Mesleki Yeterlilik Kurumu kapsamına alınmalı ve belge sorunu çözülmeli. Bu konuda destek talep ediyoruz.

VERİMLİLİK PROJELERİNDE BAŞVURULAR BAŞLIYOR

Ömer Ayberk Cengiz-Enerji Meslek Komitesi: Enerji verimliliği konusunda güzel haberler aldık. Verimlilik artırıcı projelerde başvurular tekrar başlıyor. Sanayi sektöründe, elektrik enerjisi tasarrufu sağlayan projeler için proje başına asgari 250 kW, ısı enerjisi tasarrufu sağlayan projeler için proje başına asgari 750 kW birim enerji tasarrufu sağlaması şartı aranıyor. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzerinde olan hastaneler, alışveriş merkezleri ve otellerin mevcut durumuna göre yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayan konutlara yönelik projeler de destekleniyor. Başvurular, 15 Eylül-31 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Alparslan Bayraktar, güzel bir başlangıç yaptı. Kendisini bakan yardımcılığı dönemindeki doğalgaz keşiflerinde başarılı çalışmalarından tanıyoruz.  

DÖVİZ KURU FARKLARI ZORLUYOR

Semih Ferit Emekli-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Dış satışta duraklama yaşıyoruz. İç pazarda ise arzu ettiğimiz dengelenme gerçekleşmedi. Enflasyonla mücadele için ivedilikle bir çözüm gerekiyor. Nakit akışındaki sorunlar bizi zorluyor. Eleman sorunumuz var. Kolay getiri peşinde koşan genç nesil sabredemiyor. Dış ticaret yapan firmalar faturalarını döviz bazında kesse bile ödemelerini TL bazında yapıyor. Sürekli kur farkı yazışmaları emek ve zaman kaybına neden oluyor. Eski sisteme dönülmesini istiyorum.

DÜŞÜK KUR KAYBETTİRDİ

Yılmaz Polat- Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Düşük kurlar, Avrupa’ya ihracatımızda yüzde 80 kayba neden oldu. Yükselen döviz kurları iç pazarda da kayıplar yaşatıyor. Sektörümüz küçülüyor. Emek yoğun bir sektörüz ve cari fazla veriyoruz. Ancak ilk defa geçtiğimiz haziran ayında ithalat, ihracatı geçti. Yan sanayi ve ayakkabı tabanı başta olmak üzere dışarıdan çok fazla ürün getirilir oldu.

AĞAÇ DA BİZİM KÖMÜR DE BİZİM

Hüseyin Akarçeşme-Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi: Enerjide çeşitlilik için tek bir kaynağa bağımlı olunmaması gerekiyor. Muğla’daki olaylar konusu gündemde fakat oyuna gelmeyelim. Yeşili ve doğayı koruma konusunda elbette hepimiz hemfikiriz. Termik santralde kesilen ağaçlar misliyle dikiliyor. Yeşil düşmanlığı yok. Ne yazık ki marjinaller hep var ve projeleri baltalıyorlar. Ağaç da bizim, kömür de bizim. Termik santraller milli enerjiye büyük katkı sağlıyor. Son yıllarda geliştirilen filtreler sayesinde sıfır ve sıfıra yakın karbonla kömürü kullanmak mümkün. Kömüre de ihtiyaç olduğunu unutmayalım.

GEÇİCİ RUHSAT SORUNU VAR

Ertuğrul Yılmaz-İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi: Sektörü-müzde geçici ruhsat sorunu var. Bu sorun 600’e yakın üyeyi kapsıyor. Sektörümüzdeki kimi segmentler açık sahalara ihtiyaç duyuyor. Ruhsat konusunda ilçe belediyeleri ile ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bazı belediyeler sıhhi, bazıları gayrisıhhi olarak görüyor. Açık alanlarda faaliyet yürüten firmaların yüzde 90’ı sadece geçici ruhsat alabiliyor. Belediyeler burada ısrarla iskan şartını öne sürüyor. Firmalar geçici ruhsat sebebiyle her yıl belirsizlik içinde. Sorunun çözümü konusunda talebimiz var. Tapu işlemleri noterlerde de yapılabiliyor. Ancak noterlerde sorun yaşanıyor. Çözüm olarak noterlerdeki denetim mekanizması için de düzenlemeler yapılmalı. 

MARKETLER ÖDEMEYİ GEÇ YAPIYOR

Mustafa Manav-Meyve ve Sebze Meslek Komitesi: Gıda enflasyonundan bahsedilince yetkililer hemen hale gider, suçlu aranır. Gıda enflasyonunu tartışırken kayıt dışı konusuna değinmek gerekiyor. 55 milyon ton meyve ve sebzenin yarısı kayıt dışı. Firmalar bu ürünlere vergi vermiyor. Denetimler kayıt dışı ürünlere yoğunlaşırsa hem sektörümüz hem de devletimiz kazanacak. Köylünün, üreticinin sebze ve meyvesini satınca 15 gün içinde parayı ödemek zorundayız. Fakat marketler ödemeyi geç yapıyor. Bu konuda düzenleme talep ediyoruz.

EĞİTİMDE GÜZEL ŞEYLER DE OLUYOR

Dr. Orhan Albayrak-Eğitim Meslek Komitesi: Mesleki eğitim her zaman önemli oldu. Mesleki eğitimin payı genel eğitimin içinde yüzde 50’nin üzerine çıkmalı ki, gelişmek mümkün olsun. 2000’den bu yana çok fazla gelişme kaydedildi. İlk defa özel sektöre meslek lisesi açma hakkı tanındı. Üniversiteler meslek liseleri açmaya başladı. Büyük kurumlar özel meslek liseleri açtı. Birlikte daha iyisini yapabiliriz.

TARIMDA SORUN MALİYET ARTIŞI

Murat Kasap-Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi: Manisa’da tarımla uğraşıyoruz. Toprağını satan çiftçilerle sorunları konuşuyoruz ve bazı gözlemlerim var. Sulama için elektrik, mazot, gübre ve ürünü toplayacak işçi maliyetleri çok arttı. Bu sebeple şehre göç oranı sürekli yükseliyor. Köylünün geliri artarsa köyden göçler azalır. Eğer gelir artarsa yeni nesil de tarıma daha fazla ilgi duyar. Tarımda maliyet artışı sorununa çare bulunmalı ve çiftçiye destek olunmalı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250
300x250r