Türkiye’nin tüm faaliyetlerinde aktif olarak yer aldığı D8 Ekonomik İşbirliği Örgütü, 15 Haziran 1996 tarihinde, Endonezya, Bangladeş, İran, Mısır, Malezya, Pakistan, Nijerya ve Türkiye tarafından kurulmuş, sanayi, enerji, tarım, ulaşım, bilim ve teknoloji gibi birçok alanda faaliyet ve projeler yürüten ve gerçekleşecek ortak çalışmalar ile gelişmekte olan ekonomilerin konumunu güçlendirmeyi amaçlayan bir işbirliği örgütü.
Bu yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde onuncusu düzenlenen ve MÜSİAD EXPO Ticaret Fuarı 2022 kapsamında gerçekleştirilen D8 Ticaret Diplomasi Zirvesi’nde üye ülkeler arası karşılıklı ticareti geliştirme, yatırım ve işbirlikleri büyükelçiler ve özel sektörden katılımcılar ile değerlendirildi.
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak ‘D8 Ülkeleri ile Ticarette Yeni Bir Dönem Başlıyor’ başlıklı panelin de moderatörlüğünü üstlendiğim zirvede, MÜSİAD ile D8 Ekonomik İşbirliği Örgütü arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliklerinin artırılmasına yönelik mutabakat da imzalandı. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve D8 Genel Sekreteri ve Nijerya Büyükelçisi Isiaka Abdulkadir Imam tarafından imzalanan mutabakat ile D8 Genel Sekreterliği ve MÜSİAD forumlar, seminerler ve bazı misyon faaliyetleri gibi ortak etkinlikler düzenleyecek.
Yeni üyeler ile D8’in kapsamı genişletilmeli
D8 bünyesindeki ülke sayısı kurulduğu günden bu yana değişmedi. D8 üyesi ülkelerin dağılımına baktığımızda, bulundukları coğrafi alan itibarıyla küresel bir oluşum olduğunu söylemek mümkün. Üye sayısının bugüne kadar değişmemesine rağmen son 20 yılda üye ülkeler arasındaki ticaret hacmi 7-8 kat arttı. D8 ülkeleri içinde ekonomik işbirliği her geçen gün büyüyerek devam ederken ticaret hacmi 1,8 trilyon dolara yükseldi.
Zirve’de de ifade edildiği gibi, bu rakamlar aslında D8 Ekonomik İşbiliği Örgütü’nün ulaşmak istediği hedeflerin bir hayli altında. D8, ülkeler arasında ticareti ve işbirliğini artırmaya odaklanırken, bir yandan üye ülkeler arasındaki ilişkileri artırarak 2030 yılına kadar yapılacak anlaşma ve protokollerle hedefleri yakalamak üzere çalışacak, diğer yandan da yeni üyelerin örgüte katılması için özel sektörün de dahil olduğu çalışmalar yürütecek.
Üye ülkeler arasında bugüne kadar tarım, ticaret, ulaşım, enerji ve turizm gibi birçok sektörde gerçekleştirilen işbirlikleri yeni katılacak üye ülkelere de önemli faydalar sağlayacaktır. D8 üyesi ülkeler arasında ticareti hem kendileri hem de küresel olarak yaratacağı faydalar göz önünde bulundurarak geliştirirken, yeni üyelerin örgüte katılması için gereken zemini hazırlamak D8’in önümüzdeki yıllarda çok daha etkin ve etkili olmasına olanak tanıyacaktır. Bu sayede örgüte yeni katılacak üye ülkeler hem ekonomik hem de sağlayacağı olanaklar açısından çok önemli katkılar yapacaktır.
MÜSİAD’ın teşkilatlanmasının D8’e önemli katkıları olacak
Hepinizin bildiği gibi MÜSİAD olarak başta Orta Asya ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere teşkilatlanmaya büyük önem veriyoruz ve bu yönde sağlam adımlar atmaya devam ediyoruz. MÜSİAD ve D8 Ekonomik İşbirliği Örgütü arasında imzalanan mutabakat ile artacak işbirliği kapsamında, Azerbaycan, Katar gibi yeni ülkelerin D8 bünyesine katılmasında bu teşkilatlanmanın önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.
D8’in MÜSİAD aracılığı ile özel sektör ilişkilerinin kapsamının genişlemesi ve iletişimin artması son derece kıymetli olacaktır. Küresel ekonominin şekillenmesinde devletlerin yanı sıra özel sektör temsilcilerinin katkısının olduğu hepimizce malum. Bu nedenle, MÜSİAD gibi bünyesinde özel sektörün önde gelen temsilcilerini küresel ölçekte bir araya getiren yapıların desteği ile hem D8 üye ülkeleri arasında ticaret hacmi artmaya devam edecek hem de yeni üye ülkelerin katılmasının önü açılacaktır.
RÖPORTAJ
3 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
07 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
07 Ekim 2024GENEL
07 Ekim 2024GENEL
07 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
07 Ekim 2024RÖPORTAJ
07 Ekim 2024