DOLAR 34,7625 0.06%
EURO 36,6607 0.26%
ALTIN 2.958,850,00
BITCOIN %
İstanbul
11°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

reklam
138 okunma

Yeniliklere Ne Kadar Açıksınız?

ABONE OL
11/02/2023 22:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL
reklam

Yenilik insan var olduğundan bu yana hep var.

Olmasaydı bu gün hala mağaralarda ve ilkel bir şekilde yaşıyor olurduk.  Her ihtiyacımızı kendimiz üretir, başka yerden satın alma ihtiyacını çok fazla hissetmezdik. Değiş-tokuş devam ederdi. Esnaf ve ticaret kavramları da olmazdı, bu kadar gelişmezdi.

Genel Tüketim yoğunluğu ve kaynaklar açısından “Değiş-tokuştan süpermarkete geldik çok da iyi olmadı “ dediğinizi  duyar gibiyim. Bu yüzyılda  başlangıcı yanlış, değiştirilmesi zor  bir takım işler oldu. 

Yeniliğe Açık Olmalı

Değiştiremeyeceğimiz işlerle uğraşmaktansa, değiştirebileceğimiz konulara odaklanmak ve o konular üzerinde çalışmakta her zaman fayda var.

Bazı kişiler yeniliğe kapalı oldukları, eski alışkanlıklarından kopamadıkları için bazıları da düşünmek zor geldiği için eski alışkanlıkları sürdürüyorlar.  Bazı kişiler de kendilerince farklı bahaneler buluyorlar.

Yeniliğe Odaklanmak, Kıskançlığı Önler

Aynı sokakta  aynı işi yapan esnaflardan birinin diğerinin müşteri sayısına, gelenine, gidenine neler yaptığına dikkat etmesi,  yaptıklarına engel olmaya çalışması ve kötülemesi gibi. 

Oysa  böyle davranan esnaf, komşusu ile ilgileneceğine zamanını, kendisi için yapacağı yeniliklere, kendi müşterilerinin beklentisine  ve genel olarak o sektörü canlandırmaya yarayacak  fikirleri  üretmek amacıyla  değerlendirse  elbette daha faydalı olacak.

Yani komşuyu kıskanmak yerine,  kendisinin  yenilikler yapması.

Hala bu düşüncede olanlar var mı?  Ne dersiniz?

Ne yazık ki var olduğunu duyuyor, hatta zaman zaman görüyoruz.  Kendi müşterisine güleryüz  göstermekte cimri davranıp  komşusuna gelen müşteriyi  kıskanma durumu.  Bu tür durumlarda aslında o muhit kaybediyor. 

Bir esnafın davranışı o muhiti etkiler mi, böyle bir  sonucu doğurur mu diyebilirsiniz.  Davranışlardaki çarpan etkiler önemlidir. “Damlaya damlaya göl olur” misali.

İşlerde yenilik yapmak lazım.

Her yenilik için illaki paraya, masrafa ihtiyaç olmaz. Yenilik bazen ürünlerin yerini değiştirmek, bazen farklı bir ürüne başlamak, bazen müşteri taleplerini değerlendirmek,  bazen farklı bir alanla iş birliği yapmak, işi zenginleştirmek, bazen de  hiç kimse de olmayan bir şeyi yapmak, yeni bir pazarlama yöntemi düşünmektir.

Ama bunları yapabilmek için işinize yoğunlaşmanız ve işinizde yenilik düşünmeniz gerekir.

İşe yoğunlaşmak, kendi işi ile ilgili  her şeyi gözden geçirmek, müşteri gözü ile işine bakabilmek, ticari zekasını kendisi için kullanmak demek. Kişi  zekasını komşuyu yıpratmak için kullandığında, o zekadan kimseye hayır gelmiyor.

Zamanımızda yenilik, inovasyon (Yeni bir fikrin uygulanması, hayata geçirilmesi ve katma değer yaratması)  yenilikçi düşünme şart. Her meslekte,  her yerde,  her durumda. Yoksa zaman içinde bazı işler yok olmak, bazı iş yerleri kapanmak zorunda kalacak.

Sözün özü; Biraz daha yeniliğe açık olmak, işimizi  yenliklere ve yeni fikirlere açmak, geliştirmek, bu konularla  ilgilenmek  herkese kazandıracak. Zaman birlikte kazanma zamanı. 

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı

tumaymercan@hotmail.com   Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan  / Facebook:Tümay Mercan

    reklam

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    reklam
    reklam