Ticaret bir değişim içinde. Gerek satış kanalları gerek değişen tüketici gerekse değişen sistemler ticareti dönüştürüyor, hatta zorlaştırıyor.
Bu değişim ve dönüşümle beraber ticaretin dili de değişiyor. Müşteri eski müşteri değil. Sabırsız, bazen nezaketsiz, hükmedici, bazen de ne istediğini bilmiyor.
Yüz yüze alışverişin ayrı bir dili, online alışverişin ayrı bir dili var.
Farklı jenerasyonlar bir arada yaşıyoruz. Özellikle perakende de hedef kitleniz olsun, olmasın, her jenerasyon ile muhatap olmak zorundasınız.
Anadolu’da hala korunan küçük muhitlerde belki çok sorun olmuyor ve eski dikkatli alışveriş/ iletişim alışkanlıkları korunuyor olabilir ama büyük ve orta boy şehir ve merkezlerde aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hem müşteri hem de ticaret yapan ve esnaflar açısından.
Neden?
Müşteri profili ile birlikte esnaf profili de değişti. Eskiden esnaf işinin başında duran, müşterisini tanıyan, tarzını ve ne istediğini bilen, müşterisine değer veren bir yapıdaydı. Müşteri de esnafa değer verirdi.
Ne yazık ki bunlar yok olmadı ama azaldı. Esnaf işinin başında durmuyor ve dükkanını gelip geçici ucuza çalıştırdığı, ehil olmayan, işe sahip çıkmayan birilerine bırakıyor, dikkatsiz iletişim vs sonuç olarak yüz yüze iletişim keyif vermiyor. Kimse birbirinden memnun değil.
Bu durumun fırsat tarafı; işini iyi yapan müşterisini tanıyan, iletişimine dikkat eden, işini seven esnaf ön plana çıkıyor (Elbette müşteri bu esnafa kadar ulaşabilirse, fark ederse, duyarsa).
Bu durumun olumsuz tarafı; müşteri yüz yüze alışverişten kaçarak oturduğu yerden online alışveriş yapıyor. Yüz yüze alışverişte bir parça ürün alacağına, online cazibesine kapılıp 3 ürün alıp aslında belki fazla ve gereksiz tüketim yapıyor. Sonuç esnaf kaybediyor.
Etkileri hissedilen bu durum önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Online alışverişe alışan sayısı giderek artıyor ve yüz yüze alışveriş azalıyor.
Ticaret yapanlar, esnaflar yüz yüze alışverişte bir farklılık yaratmazlarsa sonuç iyiye gitmeyecek. Fark yaratma konusunda daha önceki yazılarımda önerilerde bulunmuştum.
Her bir esnafın, ticaret yapanın ticaretin müşteri dilini yeniden düşünmesi, gerekirse bizlerden destek alması gerekiyor.
Sözün özü; “Değişmeyen tek şey değişim” ise, değişim ve dönüşüme ayak uydurmak gerekiyor.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan
GENEL
8 gün önceGENEL
9 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
9 gün önceEKONOMİ
13 Aralık 2024FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
13 Aralık 2024RÖPORTAJ
13 Aralık 2024RÖPORTAJ
13 Aralık 2024