Katı yakıt ticareti yapan bir iş insanı olarak ve İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesinin meslektaşlarım tarafından seçilmiş mensubu sıfatımla, bu sektörü temsil sorumluluğu bilinciyle, özellikle bir konuyu vurgulamak istedim.
Şöyle ki: Mevsim kışın ortası, havaların da soğuk gittiği dönemdeyiz. Cüzi miktarda da olsa kömür kullanımı devam ediyor. Dolayısıyla kömür sobası da işlevini bir şekilde sürdürüyor. Sobalar kışın evlerde insanlarımızı ısıtma görevini bırakmadı henüz. Sobanın başında eski usul ısınan ve sobanın verdiği zevki terk etmeyen insanlarımız tamamen bitmedi. Bir diğer gerçek de TÜRK İNSANI GÖZÜYLE ISINIR sözü çok önemli bir yer tutar. Ortam sıcak olsa bile yanan nesneye yakın durmak isteriz millet olarak. Ararız sıcaklığı veren nesneyi…
SOBA’NIN HİKMETİ
Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir bilim heyeti bazı araştırmalar için arazide bulunmaktadır. Hava kararır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar. Misafirperver bir insana denk gelirler ve ev sahibi misafirlere bir şeyler ikram etmek için biraz yanlarından ayrılır. Hepsinin dikkati odadaki soba üzerinde toplanır.
Soba yerden 1 m. kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair bir tartışma başlatırlar.
Kimyacı: “Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış”.
Fizikçi: “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş”.
Jeolog: “Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış”.
Matematikçi: “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış”.
Antropolog: “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş”.
Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar.
Adam cevap verir: BORU YETMEDİ…
En derin saygı, sevgi ve muhabbetlerimle.
Hüseyin AKARÇEŞME
İTO Mevzuat Komisyonu başkanı
FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
6 gün önceRÖPORTAJ
17 gün önceGENEL
21 Ocak 2025GENEL
21 Ocak 2025SİVİL TOPLUM KURULUŞU
21 Ocak 2025EKONOMİ
21 Ocak 2025FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
21 Ocak 2025