KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler)’ler zaman zaman çeşitli sebepler ile destek ihtiyacı duyuyorlar. KOSGEB bu amaç için kurulmuş bir kurum. Farklı işletme çeşitlerine değişik destekleri var.
Yeterince kullanılıyor mu? Hayır.
Bunun elbette sebepleri var. Gerek desteklerin verilme şeklinden gerekse kullanıcılardan kaynaklanan bazı sebepler dolayısıyla KOSGEB destekleri tam olarak kullanılmıyor.
En önemli konulardan biri, kurumların önce harcayıp sonra maddi desteği almaları. Harcamaların yapılmasındaki kurallar, belgelendirme, çeşitli evrak işleri birçok KOBİ’ye zor geliyor.
Aracı kurumlar var diyeceksiniz. Güvenilir aracı kurumlar işi kolaylaştırıyor elbette ama yine de bir çok KOBİ çeşitli prosüdürler ile uğraşmak istemiyor.
Diğer bir sorun ise birçok kurumun faydalanabileceği desteğin farkında olmaması. Oysa KOSGEB web sayfasında konu anlaşılır bir şekilde anlatılmış, anlaşılmayan durumlar için de illerde bulunan KOSGEB ofisleri sorulara cevap veriyor.
KOBİ’ler bu tür desteklerden kendileri haberdar olabilecekleri gibi, ilgili oda, dernek vb. oluşumlar da üyelerini bilgilendirmeli elbette. Burada da bir başka sorun ortaya çıkıyor. İlgili dernek, oda vb. kurum yöneticileri üyelerinin bu tür toplantılara katılmadığını, itibar etmediğini söylüyorlar.
Kısacası, hem bilgi ve destek bekliyoruz, hem de bilgi ve destek sunumuna ilgisiz kalıyoruz.
Ama çokça her konudan yakınıyoruz. Diğer yazılarımızda da zaman zaman dile getirmiştik, ticaret yapan kişiler, girişimciler işleriyle daha fazla ilgilenmeli, zamanını işini geliştirmek için harcamalı diye.
Günler yakınmalar ile geçiyor, bu arada işletmeler gittikçe zayıflıyor, en nihayetinde yok oluyor. Elbette hiç kimsenin istemediği bir durum.
Önce işletme ile gerçekten ilgilenmek, sonra destekler konusunda bilgilenmek gerek. İşletmeniz veya faaliyet konunuz destek kriterlerine uymuyor ise, kendinize uygun destek önerilerini talep edebilir, ısrarcı olabilirsiniz. Burada da elbette odalar ve derneklere görev düşüyor.
Mevcut durumu geliştirmek için mutlaka bir çaba sarfetmek, çalışma yapmak gerekiyor. Aksi taktirde yenilenmeden, güçlenmeden bu zamanda iş yapmak zor görünüyor.
Sözün özü; KOBİ’ler desteklerin farkına varmalı, talep etmeli, ısrarcı olmalı ve gelişerek güçlenmeli.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan / Facebook:Tümay Mercan
RÖPORTAJ
9 gün önceGENEL
13 Ocak 2025GENEL
13 Ocak 2025SİVİL TOPLUM KURULUŞU
13 Ocak 2025EKONOMİ
13 Ocak 2025FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
13 Ocak 2025RÖPORTAJ
13 Ocak 2025