DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2117582-0,68%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

148 okunma

Kabzımal

ABONE OL
11/02/2023 19:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL

7 Kasım Perşembe günü Bayrampaşa halinde çok sevdiğim kabzımal Abdulmuti Beyi ziyarete gittim. Yıllardır oraya gidebileceğimi söylediğim halde gidememiştim. Hem ziyaret hem ticaret biraz olsun hal ve kabzımallık konusunda bilgi almak istiyordum. Sağ olsun epey bir bilgi verdi. Bilgi eksikliğimi gidermiş oldum.

Bizler dışarda manavdan, pazarda satılan sebze ve meyve fiyatlarının çok yüksek olmasına kabzımalların yükselttiğini zannediyorduk. Oysa hiçte öyle değilmiş. Aldıkları cüzi bir komisyondan başka bir şey değil.

Üretici tanıdığı itimat ettiği halde iş yeri bulunan bir kabzımala ürettiklerini gönderip onun satılmasını istiyor. Fiyat ise gelen malın durumuna göre orada düşünüyor ve komisyonda onun üzerinden alınıyor.

Burada bütün mesele en küçük üreticiden en büyüğüne kadar mallarını hale gönderebilmeleridir. Tabi onun içinde üretimin toplanması, koruyucu soğuk depoların yapılması, vakti gelince de satışa arz edilmek üzere tüketiciye intikal edecek yere, yani toptancı haline gönderilebilmeleridir. Bu alt yapıyı kim yapacak soğuk depolar nasıl yapılacak, on sandık elma üreten bir üretici bunu nasıl muhafaza edecek, nasıl gönderecek! Çözülmesi gereken bu hususlar, Devlet tarafından mı, yoksa kooperatifler tarafından mı olur düşünmek ve organize etmek gerekecektir.

Şahsen yetiştirdiğim 400 ağaçlık bir elma bahçesinden masrafları çıkaracak bir satış yapamadım. O zaman bu bilgilere sahip olsa idim kazancım olabilirdi belki.

Her üretimin kendine göre problemleri vardır. Üreticinin karşısına çıkan zorlukları tek başına çözecek hali yoktur. İşte bu durumlarda Devlet ilgili Bakanlık uzman elemanları ile çözebilmelidir. Maaşlı Bakanlık elemanları problemleri çözecek şekilde eğitilmeli. Değilse bir kazaya yedi tane on tane tarım teknik elemanı gönderip Kaymakamlık emrinde küçük bir odada bir masada oturtmak olmamalı!

Verimli üreticileri toplayıp büyük hale getirecek kooperatifler oluşturmalı. İthal edilen tarım ilaçları yerine üretilene, dolayısı ile tüketiciye zarar vermeyen ilaçlar imal edilmeli. Hem üretici hem de tüketici bilinçlendirilmeli.

Küçük üreticinin malını zayi etmeden tüketiciye ulaştırabiliyorsa (Kabzımalla üretici arasına kimse girmeden) şikâyetler azalacak üretim artacaktır. Üretim artığında da fiyatlar düşecektir.

Elbette her grupta yanlış yapan (Hile yapan ) üretici, satıcı bulunacaktır. Bunların hal ve hareketi herkese mal edilmemelidir. Esas olan bunların doğru yoldan ayıklanmasıdır.

Mehmet Zeki Sayın

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r