Pandemi sürecinin de etkisiyle birlikte alışveriş alışkanlıkları değişti ve artık satın aldığımız ürünlerin büyük bir kısmını internet üzerinden sipariş ediyoruz.
Sürekli olarak evimize gelen kargolarda birçok farklı sorun çıkabiliyor. Burada tüketici hakları devreye giriyor ve iade ya da değişim işlemlerine başlayabiliyoruz. Bu sürecin içerisinde irsaliye ve faturalar çok büyük önem taşıyor. Maalesef her firma bu belgeleri kargolara eklememekte ya da özensiz bir şekilde eklediği için kargolar bize ulaşana kadar belgeler zarar görmekte. Bu sorunun üstesinden gelmek adına irsaliyesiz gönderilen ürünlere artık para cezası uygulanmaya başlandı.
Kanunda yer alan ve her kargoda bulunması gereken sevk irsaliyesi, satılmış ya da satılacak olan malın aynı firmaya ait olan veya olmayan iki adres arasında nakledilmesi aşamasında bu nakle dair, malın birimi, konusu ve kime ait olduğu gibi bilgileri barındıran belgeler olarak tanımlanmaktadır. Gönderilen kargoların içerisinde bu belgenin yer alması kanunen şarttır ve alıcılar bu irsaliyeden birçok bilgiye kolayca ulaşabilirler.
Firmaların düzenledikleri sevk irsaliyelerinin taslağı birbirinden farklı olabilir. Ancak normal şartlar altında sevk irsaliyelerinde bulunması gereken bilgiler;
Kanunlarımızda kargo içerisinde sevk irsaliyesi ve fatura bulundurulması şart koşulmuştur. 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, “satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” şeklinde tanımlanmış, 230 uncu maddesinin 5 inci bendinde ise; “… (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır…)” hükmüne yer verilmiştir.
İrsaliyelerin kargo işlemi sırasında alıcılara ulaştırılması için özel olarak üretilen irsaliye cebi kullanılmalıdır. Bu ceplerin içerisine hem faturalar hem de irsaliyeler kolay bir biçimde konabilmektedir. Özel olarak imal edilen bir ürün olduğundan deformasyonu ya da kopması söz konusu olmamaktadır.
Faturaların ya da irsaliyelerin ölçülerinde değişiklikler olabilmektedir. Haliyle kullanılan fatura cebi ürünün özelliklerine göre küçük kalabilir. Böyle bir durumda sorunların yaşanmaması için farklı ölçülerde olan cepler arasından seçim yapılması gerekiyor. Tamamen bu tarz ürünlerin imalatına odaklanan gelişmiş firmalar bu konuda işletmelere yardımcı olabilir.
İrsaliyeleri ve faturaları en iyi şekilde alıcıya ulaştırmak adına kullanılan fatura cebi için Nisma Ambalaj gibi profesyonel firmalar en doğru adres olacaktır. Firmanın resmi internet sitesinde yer alan cepçik modelleri arasından kendiniz için en uygun olanları seçip toplu bir biçimde sipariş edebilirsiniz. Kısa süre içerisinde elinize ulaşacak olan ürünler ile kanunların size vereceği cezalardan uzak kalabilecek ve müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarabileceksiniz.
FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
2 gün önceRÖPORTAJ
13 gün önceGENEL
17 Ocak 2025GENEL
17 Ocak 2025SİVİL TOPLUM KURULUŞU
17 Ocak 2025EKONOMİ
17 Ocak 2025FUAR-ETKİNLİK-TURİZM
17 Ocak 2025