DOLAR 35,4617 0.1%
EURO 36,2351 -0.25%
ALTIN 3.064,410,00
BITCOIN 3316807-0,66%
İstanbul

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

vakıfkatılım
vakıfkatılım
reklam
GİV Haziran Ayı Konuğu TPE Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak oldu
111 okunma

GİV Haziran Ayı Konuğu TPE Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak oldu

ABONE OL
15/06/2024 09:58
GİV Haziran Ayı Konuğu TPE Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
vakıfkatılım
vakıfkatılım

Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri için stratejik öneme sahip olan girişimciliğin Türkiye’de desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve girişimcilik ekosistemine katkı sunmak amacıyla faaliyetlerine devam eden Girişimci İşadamları Vakfı’nın (GİV)  organize ettiği Girişimci Buluşmaları, Bahariye Mevlevihanesi’ndeki vakıf merkezinde gerçekleşti. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, programda GİV mütevelli ve icra üyeleri, akademisyenler, iş adamları, girişimciler ve gençlerle bir araya geldi.

kadimosgb

“Ne kadar çok patentiniz varsa ihracat kapasiteniz o kadar artıyor”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren GİV Genel Başkan Yardımcısı Erdal Kılıç, “Türkiye Girişimci Buluşması, GİV Girişimcilik Ödülleri, Yakın Plan, Girişimcilik Eğitimleri dâhil olmak üzere GİV’in yıllık ve aylık bazda gerçekleştirdiği programlarla girişimcilik ekosistemine verdiği katkıları anlatarak başladığı konuşmasında  “Biliyorsunuz bizim yer altı zenginliğimiz (yeterince) yok, bizim en büyük zenginliğimiz gençliğimiz, gençlerimiz ve girişimcilerimiz. Bizim sloganımız bu… Türkiye’de işsizlik sorununu, cari açık sorununu çözmek istiyorsak girişimciliğin desteklenmesine ihtiyaç var diyoruz. Türkiye son 30 yılda ihracatçı olmayı öğrendi. Ancak artık yeni bir safhadayız. Bir ileri safha nitelikli ürün ve hizmet ihracatı yapabilmeyi öğrenmemiz lazım” diyen Kılıç, bilgi ve teknolojinin desteğiyle Ar-Ge yapmanın ve katma değerli ürün üretmenin önemini çarpıcı cümlelerle anlattı. Kaliteyi artırarak ve fiyatı düşürerek rekabet yapmanın ve ürün üzerinde farklılık meydana getirmenin pazar içindeki rolüne de değinen Kılıç patent, faydalı buluş ve markalaşmanın önemine de değindi.

Marka başvurularında Avrupa’da 1. Dünyada 4. sıradayız.

Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak; ülke olarak fikri mülkiyet konusunda büyük bir mesafe kat etmemize rağmen bu konuda farkındalık meydana getirmek için biraz daha çalışmaları artırmak gerektiğini söyleyen Durak “Eskiden şirketlerin değerlemeleri sahip olduğu fiziki varlıklarla ölçülüyordu. Ama şimdi günümüzde fikri mülkiyet çok daha fazla öne çıkmış durumda… Birçok girişimcimiz şirket kuruyor ama marka tescilini daha sonra yapıyor” diyerek girişimci ve sanayicilerin daha sonra yaşadığı marka ve patent sorunlarına değindi. “Şirketler markalaşma süreçleriyle öyle gelir elde ediyorlar ki üretim maliyetleri 60-70 dolar olan bir telefonu 1500 dolar gibi satışları var” diyen Durak, marka, tasarım, patent, faydalı model, fikri mülkiyetler üzerine bir sunum gerçekleştirirken, Çin’de yıllık 1.5 milyon patent başvurusu olduğunu sözlerine ekledi.

Kurum olarak gençlerin projelerine büyük önem veriyoruz.

“Fikri mülkiyetiniz yoksa daha iyi fiyat vererek, daha iyi reklam bütçesiyle daha iyi satış alanıyla birileri sizin önünüze geçebilir. Biz kurum olarak, Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarından ücret almıyoruz. Bir kültür oluşsun diye… Belki bu kültür arasından birkaç buluş çıkacak ve bu belki de birkaç ülkenin gayri safi milli hasılasının üzerinde satış gerçekleştirecek. Ama bugün o tohumları ekme vakti. Patentlerin korunma tarihi başvurudan itibaren 20 yıl, faydalı modelde ise 10 yıldır. Patent de daha önce bulunmamış bir şeyi bulmuş olmanız gerekir” diyen Durak, patent, faydalı model, markalaşma ve tasarım sürecini katılımcılara, ulusal ve uluslararası örnekler üzerinden anlattı. Çok bilinmeyen bir alan olarak coğrafi işaretler tescilini de kurum olarak biz veriyoruz diyen Durak “Coğrafi İşaretler bizim milli değerlerimizdir. Malatya Kayısısı, Taşköprü Sarımsağı, Gaziantep Baklavası gibi birçok ürünümüz var “dedi. Sınai Mülkiyetler konusunda yerli patent başvuru ve tescil sayılarının değişimini katılımcılara sunum olarak verileri tek tek aktaran Durak, izleyicilerden gelen sorulara cevap vererek konuşmalarını tamamladı.

Konuşmaların ardından GİV Genel Başkan Yardımcısı Erdal Kılıç, günün anısına Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’a hediye takdim etti. Daha sonra, GİV’in yeni üyelerine törenle rozetleri takılmasının akabinde program toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak kimdir?

(Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı)

1980 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Prof. Dr. M. Zeki Durak; ilk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra 2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca birden fazla bilim dalıyla ilgilenen Durak, lisans eğitimi sırasında Antalya mantarlarının yenilebilir filmlerle kaplanarak raf ömrünün uzatılmasına yönelik TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu (BAYG) destekli bir projeyi tamamladı. Proje çalışmalarının devamında Amerika Bileşik Devletleri’ndeki Cornell Üniversitesine misafir araştırmacı olarak giden Durak, sonrasında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını da Cornell Üniversitesinden kazandığı burs ile tamamladı. Durak yüksek lisans çalışmaları sırasında gümüş halid kristalleri teknolojisine sahip konvansiyonel fotoğraf filmlerinin patojen toksin ve mikroorganizmaların tespit edilmesine yönelik bir tez çalışması yürüterek, dijital kameralar sonrasında kullanım alanı daralan konvansiyonel fotoğraf filmlerinin biyosensör alanında kullanımına yönelik projeler üzerinde araştırmalar yaptı. Doktora eğitimi sırasında mikrobiyoloji, moleküler biyoloji ve biyoteknoloji konularında çalışmalar yürüten Durak, sonrasında Amerika’da ve Türkiye’de çeşitli firmalara AR-GE ve inovasyon teknolojileri konusunda destek verdi.

2012 yılında Türkiye’ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünün kurulması çalışmalarına katıldı. İnovatif düşünce sistemini hayatına uyarlayan Durak, Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri arasında toplam bütçe ve sayıda “En Fazla Proje Yapan Akademisyen Ödülü” dahil birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı, girişimcilik konuları dahil uzmanlık alanlarında dersler verdi.

2020 – 2023 yılları arasında Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreterliği görevini yürüten Durak, bölgenin kalkınma stratejilerine ve bölge ekonomisine yönelik geliştirilen projelerin desteklenmesi, bölgenin ilk girişim sermayesi fonu çağrı sürecinin başlatılması ve bölgedeki girişimcilik faaliyetlerinin arttırılması konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Aynı zamanda bir buluşçu da olan Durak’ın, uzmanlık alanlarında sahibi olduğu ticarileşen patentli ürünleri ve bunların yanı sıra ilgili uzmanlık alanlarında çok sayıda akademik yayını ve çalışmaları bulunmaktadır.

Prof. Dr. M. Zeki Durak, 6 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 446 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Teknoloji Hamlesinin lokomotiflerinden olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bağlı kuruluşu Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı görevine atanmıştır.

İyi derecede İngilizce bilen Durak, evli ve iki çocuk babasıdır.

kadimosgb
    reklam

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    kadimosgb
    reklam
    reklam