Yıllarca Ahilik ile ilgili katıldığım, sunduğum, paylaşım yaptığım konferans ve toplantılarda Ahilik bilgi ve kültürünün meslek liselerinde ders olarak okutulmasının önemini vurguladım, başka ilgililer de bunu söylediler. “Şimdi Ahilik Zamanı” kitabımda da bu konuya yer vermiştim.
Bu çağrılar ve ortak akıl ses getirdi.
MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde, “Genç Girişimci Ahiler” Projesi başladı.
Bu projeyle 81 ilden yöneticilerin ve öğretmenlerin katılımlarıyla Ahilik kültürünü ve girişimcilik becerilerini derinlemesine anlama fırsatı sunarak, edindikleri bilgileri öğretim süreçlerinde etkin kullanabilmeleri için gerekli yeterlilikleri kazandırmayı hedefleyen eğitim verildi. Sonrasında bilgiler öğrencilerle paylaşılacak.
Projede, Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitimdeki gelecek vizyonunu ortaya koymak amacıyla hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nin öne çıkan stratejilerinden biri, millî ve manevi değerleri güçlendirmek ve fütüvvet ehli mezunların iş hayatında aktif rol almalarını sağlamak amacıyla ülke genelinde Ahilik kültürünü temel alan bir anlayışın başlatılması, bu çerçevede öğrencilerin karakter gelişimine katkıda bulunmak ve ülkenin geleceğine sağlam bir temel oluşturmak hedefleniyor.
Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Genç Girişimci Ahiler” Projesi öğretmen ve öğrencilere ahilik kültürü ve girişimcilik konularında tarihsel ve kültürel bağlamda Ahilik geleneğinin önemini kavratmayı ve modern girişimcilik yetkinlikleri kazandırmayı, Ahiliğin toplum tarafından kabul edilmiş bir kalite güvence sistemi olduğu hususuna dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Çok güzel, Ahilik kültürünün daha iyi bilinip anlaşılmasını kolaylaştıracak bir çalışma. Eğitim alan öğretmenlerimizin de konuyu inanarak, önemseyerek öğrencilerine anlatacaklarını umuyoruz.
BİLGİ NASIL PEKİŞİR?
Beni düşündüren konu ise şu: Okulda ahilik değerlerini, insan, toplum odaklı olmayı öğrenen meslek lisesi öğrencisi bir iş yerine staja gittiğinde, bir yerden alışveriş yaptığında veya aile içinde etik olmayan davranışı gördüğünde, negatif davranışlar artarsa bu bilgi nasıl pekişecek?
Demek ki sektörlere, iş insanlarına, esnaflara da doğru örnek olmak gibi bir görev düşüyor.
Yani ticareti layığı ile yapmak, ahlaklı ticaret yapmak, hakkı olana hakkını vermek, bedavacı olmamak, iyiliklerin ve karşılıksız iş yapmaların sonsuz olmayacağını düşünmek. Elbette iş hayatı bunların farkında ama anlamazlığa geliyor. Sadece istemesini ve menfaat elde etmesini biliyor. Vermesini değil. Hem bunları yapıp hem de Ahiliği ve ticari ahlakı dilinden düşürmeyenleri ise Allah’ a havale ediyoruz.
Biz iyi bir toplumuz. Güzel işler yapıyoruz ama sonuç önemli. Attığımız taş ne kadar ses getirecek? Taşı atan görevini yapıyor. Taşın ses getirmesi için iş dünyası da kendine bir bakacak, çeki düzen getirecek.
Bu projede emeği geçenleri kutluyorum.
Sözün özü; Şimdi Ahilik Zamanı
Not: Bu yazı, yazarı tarafından organik zekâ ile yazılmıştır.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: Tümay Mercan@Tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan
YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece http://esnafbulteni.com/ ’ye link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi taktirde kanuni işlem yapılacaktır.
RÖPORTAJ
4 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
09 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
09 Ekim 2024GENEL
09 Ekim 2024GENEL
09 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
09 Ekim 2024RÖPORTAJ
09 Ekim 2024