Engellilik istenmeyen ama herkesin başına gelebilecek bir durum. Engelli birey ile karşılaşan kişiler üzülüyor sonra durumu unutuyor, kendisinde böyle bir durumun olmasını istemeyerek ortamdan uzaklaşabiliyor.
Oysa birey ve toplum olarak yapılabilecek işler var. Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak, ne kadar yapabiliyorsunuz? kaldırıma araba park etmemek, engelliler için özel tasarım üretmek, yaptığınız binaları engellilere uygun yapmak, işverenseniz engelliye iş imkânı sağlamak.
Yasanın da zorunlu gördüğü bu durum ne yazık ki işverenler tarafından rağbet görmüyor. Bazı işverenler, “cezası ne ise vereyim, engelli çalıştırmayayım” diyebiliyor. Cezayı verip konuyu ötelemek yerine yasada nasıl düzenleme olmalı veya engelliler işe başlamadan önce eğitimden mi geçirilmeli, oryantasyon mu uygulanmalı işverenin bu konularda öneride bulunabilmesi gerekiyor. Bu durumun işverenler açısından düzeltilmesi için işverenlerin de kafa yorması, fikir üretmesi gerek.
Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için çeşitli yöntemler, yasalar, kolaylıklar var. Önemli olan bunları anlamak, empati yapmak, uygulamak, toplumda herkesin birbirine destek olması gerektiğini fark etmek. Engelli bireylerin hayatını, duygularını ve umutlarını anlamaya çalışmak.
İşveren olarak, engelli istihdamına ne kadar destek ve değer verdiğiniz, iş yerinizde engelli çalışanın hayatını ne kadar kolaylaştırdığınız, geliştirdiğiniz önemli. Boş bir zamanınızda bu konuda bu zamana kadar neler yaptınız ve başka neler yapabileceğinizi düşünmek aslında her işverenin sorumluluğu. Çeşitli esnaf grupları engelli istihdamı konusunda birbirine ne kadar destek veriyor, tavsiyede bulunuyor ve özendiriyor bu da önemli bir konu.
Toplumda var olan bir durumu yokmuş gibi düşünmek, ötelemek, sorumluluk almamak, aslında toplumumuzun kodlarına ters bir durum. Bir engellinin işe başlayarak kendi ekmeğini kazanması ve yaşama tutunmasının olumlu çarpan etkilerini ya da tam tersi bir durumun çarpan etkilerini tahmin edebilirsiniz.
Sözün özü; Engelli istihdamına ne kadar destek veriyor, toplumda engelliler için ne yapıyorsunuz? Bu konuda bireysel olarak ne kadar sorumluluk hissediyorsunuz?
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan / Facebook:Tümay Mercan
SİVİL TOPLUM KURULUŞU
2 gün önceRÖPORTAJ
16 gün önceRÖPORTAJ
16 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
25 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
25 Mart 2025SİVİL TOPLUM KURULUŞU
25 Mart 2025RÖPORTAJ
25 Mart 2025