Elektrik Fiyatlarındaki Yüksek Artış Sanayiye Yönelik Yatırımları Zorlaştıracak
2022 yılında elektrik fiyatlarına gelen zammın sanayiye etkilerini değerlendiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, “Yeni yılın ilk ayında açıklanan zamlar arasında en çok dikkat çeken, kademeli olarak %50 ila %125 arasında değişen elektrik zamları oldu. Elektrik fiyatlarındaki bu artışın yüksek orandan sanayiye yansıtılması enflasyonu yüksek seviyelere taşıyacak ve ülkemiz sanayisinin küresel piyasada rekabet gücünü azaltacaktır. Özellikle konut tüketimi için düşük uygulanan fakat sanayiye daha yüksek orandan yansıtılan bu zamların sanayi elektriğinin avantajlarını ortadan kaldırdığı gibi sanayiye yönelik yatırımları da zorlaştırıp üretimi ve ihracatı sekteye uğratması kaçınılmaz” dedi.
2022 Yılında İşletmelerimizin Rekabet Gücü Kaybolma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir
Ülkemizde sanayi elektriğinin konut elektriğinden daha pahalıya tedarik edildiğini belirten Ömer Karadeniz, “Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere baktığımızda sanayi elektriği konut elektriğinin altında fiyatlandırılıyor. Böylece üretimin önü açılmış olup imalat sanayini güçlendirecek temeller atılıyor. Fakat ülkemizde maalesef bu durumun tersi söz konusu. 2022 yılında da sanayi elektriği konut elektriğinden daha pahalıya tedarik edilmeye devam etmekte. Bu şekilde sanayide sürdürülebilir üretim çok zor. Bugün bahsi geçen girdi maliyetlerinde yaşanan artışların temel kaynağı enflasyondur. Fiyatlardaki artış devam ettiği sürece, sanayicinin ürettiği ürünün fiyatı da artacak, ortaya çıkan maliyet artışından tüketici de etkilenecektir. 2022 yılında da süreç bu şekilde ilerlerse, sanayicinin kar marjı iyice daralıp eriyecek ve işletmelerimizin rekabet gücü kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.
OSB’lerdeki Elektrik Kesintileri Tüm Sanayiyi Etkiledi
Sanayicimizin 2022 yılının ilk ayında da sorunlar yaşamaya devam ettiğini söyleyen Ömer Karadeniz, “İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle Organize Sanayi Bölgelerine yönelik uygulanan doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi üretimi sekteye uğrattı. Üretimde elektrik ve doğalgazın kesilmesi sonucu büyük bir maliyet yükü tehdidiyle karşı karşıya kalan sanayiciler planlanan siparişleri zamanında teslim edemedi ve bu durumun yaratmış olduğu belirsizlikten ötürü yeni siparişler de alınamadı. Üretim sürecinde yaşanan bu sıkıntı sadece sanayiciye değil, son aşamaya gelindiğinde yaşanan aksaklık, gecikme ve eksiklikten ötürü tüketicinin karşısına da zam olarak çıkıyor. Kamu otoritelerimizle birlikte Türk sanayicileri olarak gerekli tedbirlerin alınması ve azami hassasiyet gösterilmesi hususunda gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.
Sanayici Orta ve Uzun Vadeli Stratejilerle Desteklenmeli
Ülkemiz ekonomisini zorluklara karşı ayakta tutma ve sanayi dalında daha sürdürülebilir bir büyüme için imalat sanayini güçlendirecek adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Ömer Karadeniz, “Elektrik fiyatlarına gelen artışlar imalat sanayini etkiliyor. Enerji maliyetleri işçi maliyetlerini geçmeye başladı. Bunun önüne geçilebilmesi için üretim şart. Burada asıl strateji tüketimi değil, üretimi desteklemek. Atılacak tüm adımlarda öncelik; üretimin, üreticinin olmalı. Önceliklerimizi doğru planlayıp bu şekilde hedeflerimize yöneldiğimizde üretim ve ihracatın önünü açarak sanayimizi güçlendireceğiz. Bunun için de sanayicinin, günü kurtaran değil orta ve uzun vadeli stratejilerle desteklenmesi çok önemlidir” dedi.
RÖPORTAJ
17 saat önceRÖPORTAJ
7 gün önceRÖPORTAJ
29 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
02 Kasım 2024ŞİRKET HABERLERİ
02 Kasım 2024GENEL
02 Kasım 2024GENEL
02 Kasım 2024