DOLAR 34,9061 0.09%
EURO 36,7004 0.17%
ALTIN 3.013,45-1,06
BITCOIN 35255130,55%
İstanbul

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

vakıfkatılım
vakıfkatılım
reklam
183 okunma

Akıllı yenilemeyle ithal ikame dönemi

ABONE OL
30/04/2022 08:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
vakıfkatılım
vakıfkatılım

Ülkelerin yüksek teknoloji ürünleri ithalatını azaltan yenilenmiş cihazların 2020’deki pazar büyüklüğü, dünya genelinde 50 milyar dolara ulaştı. 2030’da ise pazar büyüklüğünün 143 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

kadimosgb

Sıfırdan daha ucuz, ikinci elden daha pahalı, yenilenmiş teknolojik cihazlar ile ilgili yönetmelik, 2020’de Resim Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Türkiye’de yaygın olmayan yenilenmiş teknolojik ürün pazarı, mevzuatla birlikte gelişirken tüketicilerin de güvenini kazandı. 2020’de 10 milyar TL’ye ulaşan yenilenmiş ve ikinci el teknoloji ürün pazarının büyüklüğü, 2021’de yüzde 100 artışla 20 milyar TL oldu.

ÖMÜRLERİ 4 YIL UZUYOR

Yenilenmiş cihazlar; bilgisayar, cep telefonu, akıllı saat, oyun konsolu ve tablet gibi elektronik cihazları kapsıyor. Tüketiciler, yenilenmiş teknolojik ürünleri satın alarak, aynı ürünün yeni modellerinin fiyatlarına göre yüzde 20 ila 50 arasında avantaj sağlıyor. Bu pazarın dinamosu ise cep telefonları. Fiyatları her geçen gün artan akıllı cep telefonlarının ortalama ömrü 5 ila 7 yıl arasında değişiyor. Bu cihazların ömürleri, birkaç küçük bakım ile en az 3-4 yıl daha uzatılıyor. Cihazlar, e-ticaret ortamında 1 yıl garantili olarak yenilenmiş ürün kategorisinde satışa sunuluyor.

İKAME SAĞLADI

Genç nüfusun artışına bağlı doğal talep yanında yetişkinlerin de yenileme isteği, akıllı cihazlar pazarının dinamosunu oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, yasal düzelemeden önce 12 milyon cep telefonu ithal edilirken, yenilenmiş teknolojik pazarın 2020’de oluşmasıyla bu rakam yüzde 24 azalarak yaklaşık 9 milyona, geçen yıl ise yüzde 33 düşüşle yaklaşık 5 milyona geriledi. Bu veriler, yenilenmiş cihazlarda ithal ikamenin giderek yaygınlaştığını gösteriyor.

SIFIR PAZARINI GEÇTİ

Bu değişim, sıfır cep telefonlarının satış rakamlarında da görülüyor. Pandemi ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların da etkisiyle Türkiye’de 2020’de 10 milyonu aşkın sıfır cep telefonu satılırken, geçen yıl satış rakamı 10 milyonun altında kaldı. Öte yandan, 2021’de Türkiye’de 20 milyon ikinci el cep telefonu el değiştirirken, bunların 12 milyonu ticarete konu oldu. Bu rakam tablet, bilgisayar ve benzeri teknolojik aletlerde ise 3 milyonu geçti.

YENİLEME MERKEZLERİ ARTMALI

Kullanım ömrü dolmamış cihazların atılmaması sağlanarak, çevreye verilecek zararı ortadan kaldıran yenileme merkezlerinin sayısının artması gerektiğini söyleyen Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, İstanbul Ticaret’e yenilenmiş teknolojik ürün pazarı hakkında açıklamalarda bulundu.

İKİNCİ EL DÖNÜŞECEK

Yenilenmiş cihaz pazarı ile ilgili kesin verilerin bu yılsonunda oluşacağını belirten Turnacı, şu bilgiyi verdi: “Tam veriler elimizde olmasa da yenilenmiş teknolojik ürünlere talebin arttığını görüyoruz. e-ticaretin artması, yenilenmiş ürün sektörünün gelişmesine yardımcı oldu. Tüketicilerin ilgisi nedeniyle ikinci el pazarındaki teknolojik ürünler zamanla yenilenmiş ürün pazarına dahil olacak. Bu yüzden, yenileme merkezlerinin artırılması için teşvikler bekliyoruz.”

ÇEKMECEDE 1 MİLYAR DOLAR VAR

Yenileme merkezleri ile ikinci el pazarında yaşanan güvenlik, garanti, KVKK gibi mağduriyetlerin önüne geçileceğini belirten Turnacı, “Tüketiciler güvenlik açısından telefonlarını satmıyor, çekmecelerinde saklıyordu. Kaygıları bulunan tüketiciler, yenileme merkezleri sayesinde atıl duran akıllı cihazlarının dönüşümünü sağlayacak. Bu dönüşüm, ithalatı azaltacak. Çekmecelerde bekletilen cep telefonlarının piyasaya kazandırılması, Türkiye’nin ekonomisine ek 1 milyar dolar katkı sağlayacak” dedi.

GARANTİSİ VAR, GÜVENİN

“Son yasal değişikliklerden sonra tüketicilerin güvenli bir şekilde alışveriş yapabilecekleri, tüm mağduriyetlerin ortadan kalkacağı bir alışveriş ortamına kavuştuk” diyen MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, tüketicileri ikinci el ürün yerine, yenileme merkezlerinden alışveriş yapmaya davet etti. Turnacı, “Tüketiciler, güvenlik açısından tüm kontrolleri yapılmış, belirlenen standartlarda yenileme işlemleri gerçekleştirilmiş ve 1 yıl garanti kapsamında satışa sunulan yenilenmiş ürünleri, gönül rahatlığıyla alabilir. Hem teknolojik ürün alınan hem de satılan yenileme merkezlerinde, tüketicilerin kişisel verileri tamamen koruma altına alınıyor” diye konuştu.

50 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖRDEN UNİCORN ÇIKTI

Ülkelerin ithal ettiği yüksek teknoloji ürünlerin payını azaltan yenilenmiş cihazlar, 2020’de pazar büyüklüğünü 50 milyar dolara yükseltti. Yenilenmiş teknolojik ürün pazarının, 2030’da 143 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu pazarın en büyük unicorn’u ise Fransa’dan çıktı. Teknolojik ürünleri yenileme startupı Back Market, 510 milyon dolarlık yatırım aldı ve toplam değerlemesi 5.7 milyar dolara ulaştı.

ATIĞI BİLE DEĞERLİ

Akıllı cihazların, yenilemelerle birlikte yaklaşık 8 yıllık ömrü var. 8 yıl geçtikten sonra kullanım ömrünü tamamlayan bu cihazlar, e-atık merkezlerine gönderiliyor. Çünkü bu cihazların içinde altın, gümüş, paladyum vb. nadir toprak gibi ayrıştırılabilen elementler bulunuyor. Bu maddeler dönüştürülerek sanayide hammadde olarak kullanılıyor.

TAKSİTLE TEŞVİK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cari açığı azaltmaya yönelik cep telefonlarında yenilenmiş ürün teşviki kapsamında fiyat limitlerinde ve taksit sınırlarında değişiklik yaptı. Buna göre, yenileme merkezi veya yetkili satıcı niteliğinde olması kaydıyla yenilenmiş ürün niteliğinde olan cep telefonu alımlarında, kredi kartlarında taksitlendirme süresi fiyatı 5 bin TL ve altında olan cep telefonları için 12 ay, fiyatı 5 bin TL üzerinde olan cep telefonları için 6 ay olarak belirlendi.

KÜRESEL PAZARIN YÜZDE 11’İ

Yenilenmiş teknolojik ürünler, yılda 50 milyon tona ulaşan küresel e-atık oluşumunun ve sınırlı rezervli hammadde kullanımının önlenmesine yardımcı oluyor. Dünyada yılda yaklaşık 1.5 milyar cep telefonu satılıyor. Statista’nın verilerine göre, küresel akıllı telefon pazarının yüzde 11’ini oluşturan yenilenmiş cep telefonlarının, 2025’teki payının yüzde 20’ye yükselmesi bekleniyor.

DÜNYADA YENİLENMİŞ TEKNOLOJİ ÜRÜN PAZARINDA NELER OLUYOR?

  • Fransa’da 2020-2021’de yenilenmiş yüksek teknoloji ürünlerine talep yüzde 243 arttı.
  • Avrupa’da pazarın lideri olan İngiltere’de yenilenmiş cihaz pazarına talep yüzde 60 arttı.
  • Hindistan’da yenilenmiş ürün pazarı tek bir çatı altında birleştirilerek, kullanıcıların daha kolay alışveriş yapması sağlandı.
  • Romanya’da 2021 itibariyle zincir marketlerde yenilenmiş yüksek teknolojik ürün satışı başladı.

 

HABER: BARIŞ CABACI – İTOHABER.COM

 

kadimosgb
    reklam

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    kadimosgb
    reklam
    reklam